top of page
Velká-Bíteš.png

Velká Bíteš (*)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Žďár nad Sázavou
Coördinaten locatie : 49°18 N 16°13 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Velká Bíteš

weerbericht.png
pdf.png

Velká Bíteš werd gesticht in de eerste helft van de 13e eeuw, waarschijnlijk als een stad van een eigenaar op de plaats van een voormalige nederzetting of binnenplaats. Rond 1250 viel het echter onder het gezag. Waarschijnlijk was het in het midden van de 14e eeuw slechts een kleine stad, maar in de jaren 70 van de 14e eeuw werd het omgevormd tot een stad onder een tijdelijk markgraafbestuur.

 

In het begin van de 16e eeuw had de stad al 1.200 inwoners bereikt. Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd hij echter bijna voor de helft verlaten. De wederopbouw na de oorlog verliep traag en duurde tot het midden van de 18e eeuw.

 

Velká Bíteš beleefde pas halverwege de 20e eeuw de industriële revolutie door de oprichting van een technisch veeleisend bedrijf, První brněnské strojírny. Destijds had het ongeveer 1.800 inwoners, nu zijn het er meer dan 5.000.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het stadhuis staat sinds het einde van de 15e eeuw op dezelfde plaats. Het deed dienst voor de gemeente en de bijbehorende rechtbank. Het huidige uiterlijk is gebaseerd op de reconstructie, die in 1886 plaatsvond ten behoeve van de beoogde rechtbank. Het is ontworpen door de Budapest-architect Mór Kallina.

 

>>> Adres : Masarykovo náměstí 87 <<<

 

kostel svatého Jana Křtitele

 

Op de plaats van de huidige kerk, gebouwd aan het einde van de 15e eeuw, stond al in 1240 een romaanse kerk. Vanaf eind 15e eeuw kwamen de kerkversterkingen met bastions, schietgaten en een grote vestingstoren er bij. Ze bevat ook vier unieke klokken.

 

Van de oorspronkelijke romaanse kerk bleven alleen de buitenmuren van het schip over. Tijdens de bouw van de nieuwe gotische kerk werd een aparte kerkversterking gebouwd, wat uiteindelijk resulteerde in een unieke vesting sacrale architectuur.

 

Het kerkfortcomplex is een uniek bouwmonument. De muren creëren een onregelmatige ellips rond de kerk met vijf bastions met schietgaten. De oorspronkelijke muren waren zeven meter hoog en anderhalve meter breed. De enige ingang van het kerkcomplex was een vestingtoren met een ophaalbrug over de gracht. Tot nu toe zijn zowel de plattegrond van de kerk als de torens en muren bewaard gebleven. De gracht werd in 1820 verwijderd.

 

>>> Adres : nám. Osvobození 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page