top of page
Velké-Losiny.png

Velké Losiny (***)

Regio (kraj) : Olomouc
District (okres) : Šumperk
Coördinaten locatie : 50°02 N 17°03 O
GPS parking : Zámecká 268
Website locatie :
Velké Losiny

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Velké Losiny ligt ten noorden van de stad Šumperk in de schilderachtige vallei van de rivier de Desna. Het laagste punt van het dorp ligt aan de zuidwestelijke rand op ongeveer 382 m boven de zeespiegel, het hoogste ligt op 825 m. Het dorp heeft een oppervlakte van 46,50 vierkante kilometer en een bevolking van ongeveer 3.000 inwoners.

De lokale geschiedenis wordt al lang in verband gebracht met de familie Žerotín. Sinds 1507 werd het dorp de volle eigendom van deze familie en tot op heden hebben ze gezorgd voor de belangrijkste historische bezienswaardigheden van het dorp, waaronder het nationale culturele monumentenkasteel en de papierfabriek, evenals de thermale baden, de parochiekerk, kerkelijke en andere seculiere gebouwen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Velké Losiny

 

Een belangrijk kenmerk van het dorp Velké Losiny is ongetwijfeld het prachtig renaissancekasteel met arcades, fresco's en graffiti.
 

Het oorspronkelijke fort uit de 15e eeuw werd in het midden van de 16e eeuw omgebouwd tot een groot renaissancekasteel, dat aan het begin van de 17e en 18e eeuw nogmaals werd verbouwd, dit keer in barokstijl.

 

Het kasteel van Velké Losiny was de stille getuige van de tragische in dit dorp gevoerde heksenprocessen. Vandaag bevindt zich in het kasteel een belangrijke historische tentoonstelling.

 

>>> Adres : Zámecká 268 <<<

>>> Website : Kasteel Velké Losiny <<<

 

Museum Papierfabriek

 

Het maken van handgemaakt papier, dat in de late 16e eeuw door de Moravische familie van Žerotín werd gesticht, is vandaag nog een van de oudste nog steeds opererende bedrijven in zijn soort in Europa.

Handgeschept papier wordt nog steeds geproduceerd volgens het traditionele proces van katoen en linnen. Het unieke technische “monument” in Midden-Europa was ongekend en in 2002 erkende de Tsjechische regering het als een nationaal monument.

De papierfabriek is nu een open papiermuseum, dat de ontwikkeling en creatie van de papierproductie weergeeft.

>>> Adres : U Papírny 9 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page