top of page
Velké-Meziříči.png

Velké Meziříči (***)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Žďár nad Sázavou
Coördinaten locatie : 49°21 N 16°01 O
GPS parking : Náměstí
Website locatie : 
Velké Meziříči

weerbericht.png
pdf.png

Velké Meziříčí ligt in de Boheems-Moravische Hooglanden, tussen de rivieren Oslava en Balinka in de directe omgeving van de snelweg D1, die door de vallei loopt dankzij de 77m hoge brug over de snelweg.

 

De stad is voornamelijk omgeven door naaldbossen en beschermde natuurgebieden Nesměř en Balinské údolí. Deze plaats heeft een rijke geschiedenis, die bij elke stap te zien is. Men kan er historische monumenten verkennen, ontspannen in de natuur, maar ook sporten, aangezien het gebied veel sportactiviteiten biedt in de vorm van fietspaden, tennisbanen, skipistes, enz.

 

De stad is de afgelopen jaren gegroeid door veel nieuwe gebouwen en bedrijven. Door uitbreiding van de woongebieden is het nauwer verbonden met de omliggende dorpen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Velké Meziříčí

 

Het kasteel, oorspronkelijk een Romaans kasteel, werd vóór het midden van de 13e eeuw gebouwd op een rotsachtig voorgebergte boven de rivier de Oslava. Het is indirect gedocumenteerd in 1236, wanneer Budislav van Meziříčí, een lid van een belangrijke Moravische familie van het wapen van de vleugel (heren van Meziříčí, van Tasov, van Lomnice), die dit gebied koloniseerde, als getuige wordt genoemd.

 

Het voorste deel van het kasteel vormt een binnenplaats aan de westkant die naar het hoofdgebouw van het kasteel leidt. De kern van het kasteel is een sterke gotische, gevouwen versterkingsmuur, samengesteld uit verschillende verbindingsdelen. In de buitenste hoeken wordt het versterkt door twee snijtorens.

 

Aan de noordkant wordt het versterkt door een massieve ronde toren, de zogenaamde kerker, terwijl het aan de zuidkant wordt afgesloten door een prismatische torenpoort met een aangrenzend woongebouw. Het uiterlijk van het kasteel komt door moderne aanpassingen.

 

>>> Adres : Zámecké schody 1200/4 <<<

 

Kasteelpark

 

Er is een park met een natuurlijke landschapssamenstelling bij het kasteel. Blijkbaar werd tijdens de barokke reconstructie van het kasteel een groot barok tuinpatroon gecreëerd ten westen van de vestingmuur, gebaseerd op steegjes met het centrale motief van de fontein.

 

Aan het begin van de 19e eeuw werd deze tuin omgevormd tot een natuurpark, dat ook werd aangepast in de zuidelijke delen van de ter ziele gegane vestingwerken en vooral op de noordelijke voorgrond van het kasteel, waar  geleidelijk een vrij bos ontstaan is.

 

In 1972-1978 werd het park afgesneden door de snelwegbrug Vysočina , terwijl het achterste deel van het landschap werd vernietigd.

 

Na de wederopbouw in 1986 werd een houten brug uit Krásněves verplaatst naar het kasteelpark bij de snelwegbrug. In aanwezigheid van de destijds leidende wegen en snelwegen van Praag en Bratislava werd voor het publiek ingewijd.

 

>>> Adres : Zámecké schody 1200/4 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page