top of page
Veltrusy.png

Veltrusy (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Mělník

Coördinaten locatie : 50°16 N 14°20 O
GPS parking : Ostrov 59
Website locatie :
Veltrusy

weerbericht.png
pdf.png

Veltrusy is een stad in de regio Midden-Bohemen, en maakt deel uit van het district Mělník. Veltrusy telt ongeveer 1.750 inwoners.

De eerste schriftelijke vermelding van Veltrusy dateert uit de 13e eeuw. De kern van de stad bevond zich rond de kerk en vormde ongeveer de boog die wordt gegeven door de huidige straten Třebízského, Komenského, Fr. Šafarik en Palacky.

 

Die stadskern werd verder uitgebreid, vooral vanaf het einde van de 19e en in de 20e eeuw, toen de stad zich in het zuiden uitbreidde. In de 21e eeuw begon vervolgens met de bouw van een nieuw deel van Veltrusy, dat qua bouwdiversiteit verschilt van de gebruikelijke satellietwoningen en passend het oorspronkelijke karakter van de nederzetting volgt, voornamelijk door kleinere familiehuizen, omgeven door tuinen en groen.

 

Met het park en het kasteel creëert Veltrusy een duidelijk recreatieve, rustgevende omgeving die zich onderscheidt van het grotendeels geïndustrialiseerde omringende landschap, waardoor bezoekers van historische sites kunnen ontsnappen aan de drukte van snelwegen, parkeerplaatsen en winkelcentra, terwijl tegelijkertijd wordt voorzien in gemeenschappelijke verfrissing en ontspanningsbehoeften. Veltrusy is gespaard gebleven van paneelbouw en van grotere, milieubelastende industrieën.

 

Naast het bekende Chotkov-kasteel zijn er in de stad zelf verschillende interessante historische gebouwen te vinden. De kerk van de geboorte van Johannes de Doper dateert uit de eerste helft van de 14e eeuw, een rechthoekig gebouw met een enkel schip herbouwd in de barokstijl in de 18e eeuw met voornamelijk rococo-interieur. Het piramide-monument herinnert eraan dat graaf Rudolf Chotek hier is begraven.

 

Een modern technisch monument is de ijzeren brug en stuw op de Moldau met sluizen tussen Veltrusy en Miřejovice, gebouwd samen met een waterkrachtcentrale in het eerste derde deel van de 20e eeuw.

 

Bezienswaardigheden

 

Staatskasteel Veltrusy

 

Het staatskasteel van Veltrusy is een ultiem barokgebouw, dat in 1704 werd opgericht. Op dat moment besloot graaf Václav Antonín Chotek een klein jachthuis te bouwen aan de oever van de rivier de Moldau, niet ver van Veltrusy. Het oorspronkelijke gebouw van architect Giovanni Batttista Alliprandi, met een eretuin, met beelden van Ferdinand Kuen en Matthias Bernard Braun, breidde zich snel uit naar zijn huidige vorm en is een zeer goed bewaard gebleven complex van laat-barokke architectuur.

Het kasteel is nu omgeven door een romantisch park, geopend voor het publiek in 1796, een van de vijf oudste natuurlijke landschapsparken in Tsjechië. Het gebied, bijna 300 hectare, is het grootste park van het land.

 

De oudste bomen in het gebied zijn ongeveer een kwart eeuw oud. Het zijn inheemse en exotische bomen. Het park is een natuurlijk monument - een plaats van Europese betekenis en wordt bewoond door een aantal beschermde dieren. Het park is ook de thuisbasis van allerlei dieren die in het wild leven.

Het park omvat niet alleen talloze pittoreske hoekjes en kleine parkarchitectuur, maar ook velden en weiden, waardoor een schilderachtig landschap ontstaat.

 

>>> Adres : Ostrov 59 - Veltrusy <<<

>>> Website : Kasteel Veltrusy <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page