top of page
Veseli n Moravou.png

Veselí nad Moravou (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Hodonín
Coördinaten locatie : 48°57 N 17°23 O
GPS parking : Bartolomějské nám.
Website locatie : 
Veselí nad Moravou

weerbericht.png
pdf.png

Veselí nad Moravou is van oorsprong een handelsnederzetting op het kruispunt van handelsroutes. Er was vroeger een taverne waar men naar verluidt - heel gelukkig was - vandaar de naam.

 

Tegenwoordig is Veselí een stad met minder dan 12.000 inwoners. Het ligt in de vruchtbare laaglanden van Moravisch Slowakije, begrensd vanuit het zuidoosten door de Witte Karpaten, velden in het westen en niet ver van het Chřiby-silhouet aan de noordelijke horizon.

 

De stad is een belangrijk weg- en spoorwegknooppunt met goede verbindingen naar Slowakije. Tegelijkertijd is het een prima startpunt voor uitstapjes naar de wijde omgeving om de schoonheid van de natuur en monumenten te zien, naar historische wijnkelders en wijnwinkels, naar levendige tradities en folklore. Fietsers vinden hier hun plek dankzij het relatief dichte netwerk van fiets- en fietspaden, wandelaars, waterfans en ook kerktoerisme.

 

In 2011 vierde de stad de 750e verjaardag van de eerste schriftelijke vermelding.

 

Bezienswaardigheden

Kasteel van Veselí nad Moravou

 

Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als een waterkasteel rond het midden van de 13e eeuw en is daarmee een van de oudste kastelen op het Moravische grondgebied. In de 16e eeuw werd het verbouwd tot een renaissancekasteel met een grote aangrenzende tuin. Momenteel is het gebouw niet toegankelijk vanwege de geplande renovatie en verbouwing.

 

Later is hier een tuin aangelegd met verschillende architectonisch interessante gebouwen, zeldzame bomen en vijvers. Het kasteel werd later verschillende keren aangepast aan het huidige laat- classicistische uiterlijk.

 

Het werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en wacht sindsdien op wederopbouw.

 

>>> Adres : Zámecká 14 <<<

St Bartholomeus kerk en plein

 

De kerk werd gebouwd tussen 1733-1741 in het oudste deel van de stad, tegenwoordig Bartolomějské nám. Ze werd ingewijd op 8 september 1741, waarna het een nieuwe parochiekerk in Veselí werd. Standbeelden van St. Franciscus van Paulus en St. Jan Nepomucký waren een geschenk van Wenen in 1822 als geschenk aan de stad op de eerste bakstenen brug over Moravië. Waarschijnlijk werden in 1860 de beelden verplaatst voor de kerk, waar ze nu staat. Binnen is er het barokke interieur en het originele orgel.

 

In het midden van het plein, waar de kerk op staat, zie je een beeld van de Maagd Maria met het kindje Jezus. Dit barokke werk uit het midden van de 18e eeuw werd gebouwd ter ere van de dappere kolonel Pavel Přenský. In de jaren negentig werd het beeld echter vervangen door een kopie vanwege de slechte staat.

 

>>> Adres : Bartolomějské nám. <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page