top of page
Veverská Bítýška.png

Veverská Bítýška (**)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Brno-venkov
Coördinaten locatie : 49°16 N 16°26 O
GPS parking : Hrad Veveří
Website locatie : 
Veverská Bítýška

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Veverská Bítýška ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Svratka en Bílý potok, ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van de stad Brno. Dit kleine, rustige stadje met ongeveer 2.800 inwoners is door de schilderachtige omgeving en gunstige ligging bij de Brno-dam een recreatiecentrum van de regio geworden.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Veveří

 

Het lot van Veverská Bítýška is altijd verbonden geweest met het kasteel van Veveří. Volgens de legende werd het gesticht door prins Kunrat in 1059. De oorspronkelijke naam is Vevera en kan worden afgeleid van het woord eekhoorn of van het woord vera (geloof).

 

Het kasteel was vanaf het begin een koninklijk kasteel. Het is een van de grootste in Tsjechië - het is ongeveer 400 m lang. Veel andere kastelen zouden op de enige binnenplaats passen, terwijl het er meerdere heeft. De taak van het kasteel was om twee handelsroutes te bewaken.

 

>>> Adres : Hrad Veveří <<<

 

Parochiekerk van St. Jakuba

 

De belangrijkste bezienswaardigheid van het Na Městečku-plein is ongetwijfeld de kerk van St. Jakuba. Ze werd gebouwd in 1771-1782 op de plaats van een ongeschikte kerk uit de 15e eeuw.

 

Dit laatbarokke gebouw is 29 m lang en 12 m breed en heeft acht geschilderde ramen met afbeeldingen van Tsjechische opdrachtgevers. Begin deze eeuw werd er een nieuwe koepel op de toren geplaatst, die de oude in de vorm van een piramide verving. In de toren staan ​​vier klokken uit de 17e eeuw.

 

>>> Adres : Dlouhá <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page