top of page
Vilémovice.png

Vilémovice (*)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Havlíčkův Brod
Coördinaten locatie : 49°41 N 15°19 O
GPS parking : Vilémovice 1
Website locatie : 
Vilémovice

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Vilémovice ligt ten oosten van Ledče nad Sázavou onder de beboste heuvel Benetický op een hoogte van 430 m. Het dorp behoorde in de 13e eeuw toe aan het Vilém klooster. In die tijd was er alleen een boerderij, die voor het huidige kasteel stond, en verschillende gebouwen. De monniken van het Vilémov klooster werkten hier. In die tijd stond jarenlang een grote taxus achter de boerderij, die nu nog steeds in de hoek van de tuin te vinden is. Het is een van de oudste groeiende bomen in Centraal-Europa.

 

Tussen 1743 en 1746 werd een barok kasteel gebouwd. Het zou dienen als hoofdkantoor en administratief gebouw in Vilémovice, Pavlíkov en Kostelík. Daarbij was ook de kapel van St. Jan Nepomucký en een grote oranjerie in het kasteel. Deze gebouwen geven nog steeds de uitstraling van het dorp.

 

In Vilémovice wonen ongeveer 250 personen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Vilémovice

 

Het barok kasteel werd gebouwd in opdracht van Ignác Bechyně van Lažany op de plaats van het oorspronkelijke herenhuis. Het zou dienen als hoofdkantoor en administratief gebouw in Vilémovice. In 1825 brandde het kasteel af, maar vrijwel onmiddellijk werd het gerepareerd door de toenmalige eigenaar van het landgoed, František van Salm.

 

De laatste eigenaar Zdeněk Perek droeg het kasteel in 1955 over aan het Lokale Nationale Comité. De grote zaal is aangepast voor het houden van wijktheaterfestivals.

 

In 1992 werd het kasteel teruggegeven aan de erfgenaam van de voormalige eigenaar, die het verkocht. De nieuwe eigenaar renoveert het kasteel, liet een nieuw dak bouwen en over het algemeen is het kasteel weer de trots van het dorp.

 

>>> Adres : Vilémovice 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page