top of page
Vimperk.png

Vimperk (***)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Prachatice
Coördinaten locatie : 49°3 N 13°46 O
GPS parking : Náměstí Svobody
Website locatie :
Vimperk

weerbericht.png
pdf.png

Vimperk is een stad in de regio Zuid-Bohemen, en maakt deel uit van het district Prachatice. De stad telt ongeveer 8000 inwoners.
 

Het pittoreske stadje Vimperk, ook wel de poort van de Šumava of de stad onder Boubín genoemd, ligt in de vallei van de rivier Volyňka aan de voet van het Boubín-bos op een hoogte van 700 m.

 

De stad was beroemd om zijn glas- en boekdrukkunst, later om de textielindustrie, elektronica en de meubelindustrie. Momenteel is er een ontwikkelend bedrijf Rohde en Schwarz, Strojírna Vimperk, verschillende kleinere drukkers, een textielbedrijf, een glasslijperij en een aantal kleinere ambachtelijke ondernemingen en vestigingen in het toerisme.

 

De stad is de zetel van de administratie van het Nationaal Park en het beschermde landschapsgebied van Šumava.

 

Bezienswaardigheden

Staatskasteel

De geschiedenis van het kasteel Vimperk gaat terug tot het midden van de 13e eeuw, toen een kasteel op een rots boven de vallei werd gesticht. In het begin was het een koninklijk kasteel (vermoedelijk gesticht door Přemysl Otakar II), wiens taak het was om pelgrims en kooplieden op het Gouden Pad te beschermen. In de middeleeuwen was het gouden pad de belangrijkste handelsverbinding tussen de Tsjechische en Duitse landen en bracht het welvaart naar de plaatsen waar het doorheen ging. Juist vanwege het welzijn van het pad werd het 'goud' genoemd - het belangrijkste materiaal dat werd getransporteerd was zout, geen goud.

In de 16de eeuw veranderden de eigenaren van het kasteel vaker. Twee beroemde families met vijfbladige rozen in het wapen kwamen na de Malovce van Chýnov - de heren van Hradec en de Rosenbergs, die graag hun toevlucht namen tot Vimperk tijdens de pestepidemieën. In die eeuw werd het kasteel hoogstwaarschijnlijk herbouwd tot een renaissancistisch kasteel en aan het begin van de 16e en 17e eeuw werd het lagere kasteel gebouwd op de voormalige kasteelvoorgrond.

In 1719 kocht de familie Schwarzeberg het kasteel en werd het de laatste adellijke familie die het kasteel Vimperk bezat. In de 18e eeuw voerden ze een aantal aanpassingen in de barokstijl uit, maar de grootste verbouwing kwam pas een eeuw later. Op 20 juli 1857 werd het bovenkasteel bijna volledig afgebrand nadat het door de bliksem was getroffen.

In 1991 werd het kasteel gekocht door het ministerie van Milieu. Aangezien de reconstructie nooit is uitgevoerd, begon een periode van 20 jaar van verslechtering en onvoldoende onderhoud, met als hoogtepunt de verklaring van het kasteel als onnodig bezit. In 2010 werd het kasteel uitgeroepen tot nationaal cultureel monument. Op de rand van verval, werd het in 2015 overgenomen door het National Heritage Institute, dat begon met de wederopbouw. De slechte staat van het kasteel doet echter niets af aan de attracties en historische waarde, dus het is zeker de moeite waard!

>>> Adres : Podzámčí <<<

>>> Website : Kasteel Vimperk <<<

Stadsklokketoren

Als een vinger in de lucht gebogen, zweeft de slanke prismatische toren van het belfort van de stad boven de middeleeuwse kern van de stad. Vanuit de verte vormt het een uniform silhouet met de aangrenzende kerk van de decaan en, naast het kasteel op een hoge heuvel, is het de tweede belangrijke bezienswaardigheid van de stad. Het is een laatgotisch gebouw van rond 1500, dat herinnert aan de periode van uitbreiding, nadat Vimperk werd gepromoveerd tot een stad. De klokkentoren werd herbouwd in 1866 na een brand die het dak, de koepel en een groot deel van de barokke decoratie in 1861 verwoestte. De laatste overblijfselen van de ogenschijnlijk waardevolle barokke schilderijen aan de voorzijde van de toren werden in 1909 verwijderd.

Het doel van dit gebouw was het hangen van klokken, die met hun majestueuze stem regelmatige, speciale en buitengewone gebeurtenissen in het leven van de stad aankondigden. Elke bewoner kende de beltonen die relevant zijn voor die gebeurtenis, zodat hij erover kon worden geïnformeerd en mogelijk dienovereenkomstig kon handelen. De oudste bel dateert uit de 15e eeuw en de grootste bel werd in de eerste helft van de 18e eeuw opgetrokken tot de toren. De kostbare gotische klok Maria Hilf, in het Duits genoemd naar de Maagd Maria van Helper, die in 1419 werd gegoten en op wonderbaarlijke wijze alle oorlogen overleefde, keerde na reparaties op 22 oktober 2010 terug naar het stadsbelfort.

>>> Adres : Náměstí Svobody <<<

Kloosterviaduct

Minder dan 2 kilometer ten zuidwesten van Vimperk, wordt een zeldzaam technisch monument verborgen door de nederzetting Klášterec in de boezem van de groene natuur. Boven de beek Arnoštský bevinden zich vier bogen van de spoorbrug, die op 9 juli 1900 werd geopend als onderdeel van het toen voltooide gedeelte van de Volary - Strakonice-lijn. De gewaagde constructie van niet-gepleisterde stenen blokken kruist de stroom in de bocht van het spoor in de buurt van de samenvloeiing van de Arnoštský-stroom met Volyňka. De spoorlijn hier leidt door een prachtig landschap aan de voet van beboste heuvels, waar men nog steeds de overblijfselen van het Gouden Pad kan vinden. Groen rond, blauwe lucht boven en onder zingt een stoeiende stroom.

Het viaduct werd gereconstrueerd in 2003 en 2004.

>>> Adres : Pasovskà <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page