top of page
Vizovice.png

Vizovice (***)

Regio (kraj) : Zlín
District (okres) : Zlín
Coördinaten locatie : 49°13 N 17°51 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie :
Vizovice

weerbericht.png
pdf.png

Vizovice ligt 15 km ten oosten van Zlín in het schilderachtige landschap van de heuvels van Vizovice. Vizovice is vooral beroemd vanwege het distilleren van Wallachian Slivovitz en Vizovice-gebak. Vizovice telt ongeveer 4.500 inwoners.

 

Het eerste geschreven document over Vizovice, oorspronkelijk een marktdorp, verschijnt in 1261 in het charter van het cisterciënzerklooster. In 1531 verkreeg Vizovice van de adel het recht om bier te brouwen en te verkopen op het hele landgoed.

In de 17e eeuw was er een tijd van onderdrukking. Een van de grote problemen van de onderdanen met de adel ontstond vanwege religie, want de overgrote meerderheid van de stad was evangelisch. Dit was de oorzaak van een jarenlang durend geschil.

 

In 1814 kwam er een grote overstroming, die veel huizen beschadigde en zelfs vernielde.

De middelen van bestaan ​​werden voornamelijk geleverd door landbouw en ambacht. Landbouwgrond was schaars, dus grote boerderijen werden niet gecreëerd. In de zomer zetten de boeren vee en schapen op de schuur in Jasenna. In Vizovice werd ook een hengstenstation opgericht, wat hielp om de kwaliteit van de lokale Belgische koudbloedige fokdieren te verbeteren.

 

De productie van sterke drank, voornamelijk pruimenbrandewijn, is tot op de dag van vandaag gehandhaafd. Het eerste landhuis "distilleerderij" is vermeld in een rapport in het landhuis uit 1585. De adel huurde de distilleerderij. Met de ontwikkeling van de fruitteelt nam het aantal distilleerderijen toe. Tegen de jaren 1930 waren er negen grotere distilleerderijen. De verwerking van fruit tot wijn, sappen en marmelades gaf aanleiding tot andere kleinere bedrijven in Vizovice.

 

Bezienswaardigheden

Kasteel van Vizovice

Het kasteel in Vizovice werd gebouwd in het midden van de 18e eeuw door Hermann Hannibal von Blümegen, de priester van Olomouc en toekomstige bisschop van Hradec Kralové.

 

Franz Anton Grimm (1710-1784), een prominente architect in Brno, werd belast met de bouw van het kasteel en bedacht het in de toen moderne Franse stijl. In de tweede helft van de 18e eeuw onder de Blümegens werd niet alleen de bouw van het kasteel en de tuin voltooid, maar werden ook buitengewoon waardevolle interieurmeubels verworven.

 

Het laat-barok kasteel, een van de mooiste in Moravië, ligt in het centrum van de stad aan de voet van Vizovice Hoogtes. Het bevat een uitzonderlijke verzameling schilderijen gemaakt door de bouwmeester van het kasteel Vizovice en voltooid door de familie Stillfried. Het kasteelgebouw omvat ook een tuin met een vijver die tegelijkertijd met het kasteel is gebouwd.

 

>>> Adres : Palackého Nám. 376 <<<

>>> Website : Kasteel Vizovice <<<

Brandewijn Jelínek

 

Het bedrijf Rudolf Jelínek zet de meer dan 400 jaar oude traditie van distillaatproductie in Walachije voort. Het eerste schriftelijke bewijs van het bestaan ​​van de distilleerderij bevindt zich in het kadaster van het landgoed Vizovice uit 1585, hoewel het betrekking heeft op een latere periode (midden 17e eeuw). In die tijd werd bierafval verbrand, later werd graan toegevoegd, waaruit rogge werd gemaakt.

 

Omdat fruitbomen, vooral pruimen, gedijen in de regio Vizovice dankzij gunstige klimatologische omstandigheden, begon de productie van pruimenbrandewijn echter rond het midden van de 18e eeuw. De grootste uitbreiding van de productie vond plaats in de tweede helft van de 19e eeuw, toen de productie van slivovitz belangrijker werd dankzij overheidspremies. De oprichting van Rudolf Jelínek dateert ook uit deze periode.

 

>>> Adres : Razov 472 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page