top of page
Vlašim.gif

Vlašim (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Benešov
Coördinaten locatie : 49°42 N 14°54 O
GPS parking : Zámek 1
Website locatie : 
Vlašim

weerbericht.png
pdf.png

Vlašim is een Tsjechische stad in de regio Midden-Bohemen, en maakt deel uit van het district Benešov. Vlašim telt ongeveer 12.500 inwoners.

 

Vlašim staat bekend om zijn kasteel en park in Engelse stijl met veel romantische architectuur, zoals het Chinese paviljoen, het oude kasteel en zijn drie poorten.

 

Tot de 18e eeuw was er een wildpark met wild en een kasteeltuin in de vallei van de rivier de Blanice, grenzend aan het kasteel Vlašim.

 

In het laatste kwart van de 18e eeuw begonnen de toenmalige eigenaren van het landgoed, Marie Josef van Trautson en haar echtgenoot Karel Josef van Auersperg, in een romantische sfeer een kasteelpark te bouwen.

Geleidelijk aan ontstond er een uniek natuurlijk landschapspark, aangevuld met een aantal romantische gebouwen en hoekjes.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Vlašim

 

In Vlašim stond een gotisch kasteel op een onduidelijke uitkijktoren boven de rivier de Blanica, die werd herbouwd tot een tentoonstellingskasteel. Het kasteel werd waarschijnlijk gebouwd in 1303, de eerste concrete vermelding dateert uit 1318. In 1363 huisvestte het Vlašim-kasteel een familie van heren met het wapen van twee gierenkoppen in een zilveren veld, die begon te schrijven vanuit Vlašim (en later vanuit Jenštejn).

 

Het kasteel had een regelmatige, bijna vierkante lay-out met twee gelijkwaardige ronde torens (in de noordoostelijke en zuidoostelijke hoeken van de kern), waarvan er slechts één bewaard is gebleven in een aangepast ontwerp. Beide torens staken slechts een klein stukje uit boven de aangrenzende muren, dus hun flankerende vermogen was slecht. Andere geverifieerde overblijfselen zijn de paleisvleugels aan de noordkant van de kern en over de gehele lengte.

>>> Adres : Zámek 1 <<<

Kostel svatého Jiljí

De oorspronkelijke Romaanse kerk van de Maagd Maria de Zegevierende in Vlašim werd voor het eerst genoemd in 1303. De huidige parochiekerk St. Jiljí is een laatgotisch gebouw uit 1522-1523. Het laatbarokke oratorium werd in 1773 toegevoegd. De toren werd opgetrokken in 1830-1831.

 

Het is een eenvoudig rechthoekig gebouw met één schip en een veelhoekige pastorie met armleuningen. De gevel is versierd met een driehoekige gevel met zuilen op de manier van viooltjes. De pastorie is gewelfd met een kruisribgewelf met twee velden, er is een gotisch tabernakel en een portaal. De triomfboog is spits.

 

>>> Adres : Husovo nám. <<<

 

Chinees Paviljoen

 

Het paviljoen is het dominante en meest zeldzame romantische gebouw in het kasteelpark. Het werd oorspronkelijk betreden via een brug vanaf de aangrenzende toren.

 

Het interieur is gedecoreerd in de Chinese geest en aangevuld met een glazen stolp en Chinees porseleinen beeldjes. Rondom het paviljoen zijn vogelvolières geplaatst.

Het huidige uiterlijk van het Chinese paviljoen is gemaakt tijdens de aanpassingen in de 19e eeuw.

 

>>> Adres : Zimní stadion 57 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page