top of page
Vlastislav.png

Vlastislav (*)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Litoměřice
Coördinaten locatie : 50°30 N 13°57 O
GPS parking : Zámek Skalka
Website locatie : 
Vlastislav

weerbericht.png
pdf.png

Vlastislav is een gemeente in de regio Ústí nad Labem, maakt deel uit van het district Litoměřice en telt ongeveer 150 inwoners.

 

De eerste schriftelijke vermelding  dateert uit 1184, maar in de vroege middeleeuwen werd aantoonbaar  een versterkte nederzetting gebouwd  op de plaats van het dorp.

 

De nederzetting zou worden gebouwd door de gelukkige prins Vlastislav. Volgens de legende hadden de Tsjechen het later moeten vernietigen. Gewelddadige vernietiging blijkt ook uit de verkoolde overblijfselen die werden gevonden tijdens archeologische opgravingen in de jaren vijftig door Dr. Zdeněk Váňa.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Skalka

 

Skalka is een kasteelruïne met ernaast een kasteel aan de rand van Vlastislav. Niet ver van het oude Slavische fort werd in de 14e eeuw een adellijk kasteel gesticht. Na de verwoesting door de Zweden tijdens de Dertigjarige Oorlog, werd aan de voet een barok kasteel gebouwd. Het is sinds 1964 beschermd als cultureel monument.

De kasteeltoren, ongeveer 15 meter hoog, is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven van het oorspronkelijke kasteel. Aan het begin van de 17e eeuw deed de toren dienst als gevangenis. Vanaf dat moment zijn er twee inscripties van de gevangenen uit die tijd bewaard gebleven op de bodem van de toren.

 

Vanaf 1948 werd het kasteel gebruikt door de Staatsboerderij, na 1976 werd het aangepast tot depot van het Staatsarchief.

 

>>> Adres : Centrum <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page