top of page
Vodnany.png

Vodňany (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Strakonice
Coördinaten locatie : 49°09 N 14°11 O
GPS parking : nám. Svobody
Website locatie : 
Vodňany

weerbericht.png
pdf.png

Vodňany is een stad in de regio Zuid-Bohemen, maakt deel uit van het district Strakonice en telt ongeveer 7.000 inwoners.

 

Tussen de moerassen, beken en weiden waarin de Blanice-rivier stroomt, vestigden de eerste kolonisten zich op zakenreis van Prachatice naar Praag. De Slavische nederzetting veranderde geleidelijk in een markt en er werd een stad gesticht, waarvan de typische kolonisatie-plattegrond met een regelmatig stratenpatroon en een groot vierkant plein getuigt van haar oprichting tijdens het bewind van Přemysl Otakar II.

 

De belangrijkste privileges werden door Jan Lucemburský in 1336 aan de stad verleend. Al in 1400 werd Vodňany gerekend tot de koningssteden en vormde samen met Budejovice en Písek de steun van de koninklijke macht in het zuiden van het land. Twintig jaar later, nadat de stad was veroverd door het leger van Jan Žižka van Trocnov, sloot Vodňany zich aan bij de Hussieten en het Tábor-programma.

 

Aan het begin van de Dertigjarige Oorlog werd Vodňany geplunderd, beroofd van eigendommen en in 1623 tegengehouden door de Baltazar de Marradas, die ze al snel verkocht aan de Schwarzenbergs. Door de belofte te betalen, herwon de stad op 21 augustus 1710 de vrijheid. Zijn kroniek in deze eeuw registreert ook grote branden, die in 1722, 1757 en 1782 aan vele huizen bezweken.

 

Slachtoffers van bouwwerkzaamheden in de eerste helft van de 19e eeuw waren de stadspoorten, maar de vestingwerken met gracht en vierkante bastions uit de eerste helft van de 15e eeuw zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadsplein

 

In de noordwestelijke hoek van nám. Svobody staat het belangrijkste monument van Vodňany, de decanale kerk van de Geboorte van Heilige Maagd Maria, waarover al geschriften bestaan sinds 1317. Het huidige uiterlijk is gecreëerd door een grondige renovatie tussen 1894 en 1897.
 

Ook op het plein is er de voormalige apotheek, huis nr. 1 met een renaissancezolder, waar de schrijver en journalist František Herites woonde. Verder is er het prachtige gebouw van de spaarbank, gebouwd aan het begin van de 20e eeuw, enkele gerenoveerde huizen en de fontein met sculpturale decoratie uit 1928 (Vrijheidsbeeld).

 

>>> Adres : nám. Svobody <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page