top of page
Volyné.png

Volyné (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Strakonice
Coördinaten locatie : 49°10 N 13°53 O
GPS parking : nám. Svobody
Website locatie : 
Volyné

weerbericht.png
pdf.png

Volyně is een stad in de regio Zuid-Bohemen, maakt deel uit van het district Strakonice en telt ongeveer 3.250 inwoners.

De oude geschiedenis van de nederzetting op de linkeroever van de Volynka-rivier is gehuld in mysterie. Archeologische vondsten, die zijn gewijd aan een grote tentoonstelling in het stadsmuseum, getuigen al in de 7e eeuw van de Slavische nederzetting. Een kleinere versterkte nederzetting - de provincie Wolinich - komt pas in 1271 in schriftelijke bronnen voor. De oorsprong van de naam is nog onbekend en de banden met de Slavische stam, ooit gevestigd in Oekraïne, zijn slechts hypothetisch.

 

Dit fort werd later vervangen door een stenen gebouw, de voorloper van het huidige fort, de zetel van het Stedelijk Museum.

 

De Dertigjarige Oorlog bracht plunderingen, branden en heffingen met geweld in rekening. Zelfs de naoorlogse jaren brengen overstromingen, branden, epidemieën, doortocht van buitenlandse troepen. Maar in die tijd groeide de stad buiten de muren.

 

In de 19e eeuw begon het gezicht van de stad aanzienlijk te veranderen. De fundering van de stadsriolering werd gelegd, het geplaveide plein werd aangelegd en er worden nieuwe woningen met meerdere verdiepingen gebouwd.

 

Tegenwoordig is Volyně de zetel van kleuterscholen, basisscholen, kunstscholen, middelbare scholen voor beroepsonderwijs, staatstaalscholen, middelbare technische scholen en hogere scholen, en zelfs de grootste buitenscholen in Tsjechië.

 

Bezienswaardigheden

 

Oud stadhuis

Het oude stadhuis is nog steeds een bewaard monument in zijn oorspronkelijke stijl en geldt als een van de oudste stadhuizen in Bohemen. Het is een parel van de Tsjechische Renaissance, gebouwd in 1521 met een arcade en versierd met een met kiezel bedekt torentje met een peervormig dak.

 

Het voorste deel van de Attica met graffiti sierdecoratie, maken dit gebouw bijzonder schilderachtig.

 

>>> Adres : nám. Svobody <<<

 

Pestkolom

 

Dit monument is te zien op nám. Svobody aan de overkant van het stadhuis. Ze werd gebouwd in 1768 ter nagedachtenis van de pest en de slachtoffers. Rondom de kolom zijn heiligen sculpturen (Florian, Barbara, Joseph en Johannes van Nepomuk).

 

>>> Adres : nám. Svobody <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page