top of page
Vranov.png

Vranov (***)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië
District (okres) : Znojmo
Coördinaten locatie : 48°54 N 15°49 O
GPS parking : Zámecká 93
Website locatie :
Vranov

weerbericht.png
pdf.png

Vranov nad Dyjí is een gemeente in de regio Zuid-Moravië, en maakt deel uit van het district Znojmo. De gemeente telt ongeveer 900 inwoners.

 

De eerste vermelding van Vranov komt uit 1365, toen het geleidelijk toebehoorde aan het landhuis Ronovsky, Novohradsky en Pozoricky. Volgens de legende bouwde Vilém, een Moravische landmaarschalk, een kerk na zijn aanblik van dankbaarheid voor een wonderbaarlijk herstel.

 

In 1562 werden twee kerken gedocumenteerd in Vranov : de kerk van de moeder van God en de parochiekerk van St. Barbara. De gouden kruiskerk van St. Barbara werd in de 18e eeuw afgebroken door verval. Op de plaats van de Onze-Lieve-Vrouwekerk uit 1240 werd de bouw van de nieuwe barokke geboortekerk van de Maagd Maria met het graf van de familie Liechtenstein in de eerste helft van de 19e eeuw gebouwd.

 

De kerk behoorde tot het klooster van St. Franciscus van Paula, met een grote kloostertuin. Als gevolg van de hervormingen van Josephine werd het klooster in 1784 tijdelijk afgeschaft. Franciscus van Paulus bouwt een uitgebreid gebouw voor pelgrims en priesters.

 

Vranov is al sinds de 15e eeuw een beroemd bedevaartsoord. Een verzameling sacrale gebouwen zoals het heiligdom langs de weg, kapellen en andere kleine monumenten werden gebouwd bij het klooster en de omliggende wegen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Vranov nad Dyjí

 

Het kasteel van Vranov nad Dyjí, is een van de meest opmerkelijke seculiere gebouwen van de Midden-Europese barok. Het werd gereconstrueerd uit het romaans-gotische kasteel, dat voor het eerst werd genoemd in 1100. Het huidige uiterlijk werd hem gegeven door de Althanns na een verwoestende brand in 1665.

 

Aan het einde van de 17e eeuw, volgens het ontwerp van de beroemde hofarchitect Jan Bernard Fischer van Erlach, bouwden en versierden ze eerst de indrukwekkende hal van de voorouders, die het lokale ruige landschap domineert en de onderscheidende charme ervan artistiek versterkt. Daarna bouwden ze de kasteelkapel van de Heilige Drie-eenheid als zijn ideologisch tegengewicht. In de 18e eeuw werd de reconstructie voltooid met residentiële gebouwen van het eregerecht.

 

Het kasteel werd overgenomen door de Poolse Mniszeks, die de gerenommeerde steengoed- en porseleinfabriek van Vranov naar ongekende hoogtijdagen bracht.

 

>>> Adres : Zámecká 93 <<<

>>> Website : Kasteel Vranov <<<

 

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie

 

De parochiekerk van de Assumptie is het grootste en artistiek historisch meest belangrijke kerkmonument van Vranov. Het werd gebouwd in de eerste helft van de 13e eeuw, gewelfd in gotische stijl en uitgebreid met de hedendaagse sacristie.

 

Na het verbranden en plunderen van Vranov door de Zweden in 1645, werd het geleidelijk herbouwd in de barokstijl, die rond 1685 en in de 18e eeuw werd gevierd door de patroonheiligen van de graaf van Althann.

 

Onder de rijke interieurinrichting van de kerk zijn er onder andere, de romaans-gotische doopkapel, standbeelden van Maria Magdalena en Petrus van rond 1770, het lateraal rococo-altaar uit het tweede derde deel van de 18e eeuw met het schilderij van Johannes van Nepomuk.

 

>>> Adres : Náměstí 20 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page