top of page
Vrbičany-(okres-Litoměřice).png

Vrbičany (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Litoměřice
Coördinaten locatie : 50°28 N 14°05 O
GPS parking : Zámek
Website locatie :
Vrbičany

weerbericht.png
pdf.png

Vrbičany is een kleine gemeente in de regio Ústí nad Labem, maakt deel uit van het district Litoměřice en telt ongeveer 350 inwoners.

De stichting van Vrbičany is terug te voeren tot de 11e eeuw, de wortels van het dorp dateren uit 1225. Op dat moment bestond het dorp uit twee hoven, op de ene bron werd het hof Kačov opgericht (genoemd naar wilde eenden) en het andere hof Vrbičany werd gesticht op de tweede bron (het is vernoemd naar de wilgen). Pas in de 16e eeuw droegen beide hoven de naam Vrbičany, maar Kačov is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Vrbičany

 

František Karel Kressl uit Kvaltenberk liet in 1786 een laatbarok kasteel bouwen in Vrbičany en vestigde er een uitgestrekt park. Het gebouw heeft meerdere verdiepingen, het dak is mansardedak. Voor het kasteel is een classicistische put met een dak op zes kolommen.

 

In 2011 verwierf het bedrijf Sempra Vrbičany het verwoeste kasteel en begon het te redden. Het verwaarloosde park werd schoongemaakt, het dak werd hersteld, de reconstructie van de gevels begon en het interieur van het kasteel wordt geleidelijk gereconstrueerd.

 

Op de begane grond zijn de salla terrena en zes kamers al gerepareerd en op de eerste verdieping, waar nog restanten van de originele barokke schilderijen zijn, is de wederopbouw nog maar net begonnen. In de toekomst zou het kasteel kunnen dienen als multicultureel centrum, tentoonstellings- en sociale ruimte, er zijn ook verschillende kamers om bezoekers te ontvangen.

 

Op dit moment heeft het kasteel waarschijnlijk de grootste tentoonstelling van historische kinderwagens in Tsjechië (momenteel meer dan 222 stuks) uit de collecties van Hanka Müllerová en Eva Vaněčková, evenals schilderijen en grafiek van de academische schilder Vladimír Veselý.

 

>>> Adres : Zámek <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page