top of page
Vrchlabí.PNG

Vrchlabí (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Trutnov
Coördinaten locatie : 50°37 N 15°36 O
GPS parking : Náměstí Míru
Website locatie : 
Vrchlabí

weerbericht.png
pdf.png

Vrchlabí is gelegen in de regio Hradec Králové, district Trutnov, in het noordwesten van Tsjechië dicht tegen de Poolse grens.
De stad ligt aan de voet van het Oost-Boheemse reuzengebergte (Krkonoše).

Vrchlabí heeft een oppervlakte van ongeveer 28 km² en telt ongeveer 14.000 inwoners.

Vrchlabí is waarschijnlijk ontstaan in de 13e eeuw, in de tijd van de kolonisatie van de streek. Het werd een belangrijke plaats, omdat er naast ijzererts ook edele metalen werden ontgonnen.
Op 6 oktober 1533 verleende koning Ferdinand I de stad vrije stadsrechten en werd ze een mijnstad.

 

In de 19e eeuw kwam de mijnbouw en de productie van ijzer hier tot een einde. Langzaam ontwikkelde zich in de streek de textielindustrie, ontstonden machinefabrieken, electro-technische fabrieken en autofabrieken (Skoda).

 

Nu is de stad vooral een toeristische plaats, niet zozeer omwille van haar culturele meerwaarde, maar vooral omdat ze de uitvalsbasis is voor bezoekers van het reuzengebergte en de erbij horende ski-accomodaties.

 

Bezienswaardigheden

Stadhuis - Vrchlabí

Het dominante gebouw op het gemeenteplein van Vrchlabí is het barokke stadhuis, waarvan de gevel eindigt in een klokkentoren. De klok werd jarenlang gebruikt als alarmklok (bv. bij branden) en bij belangrijke ceremonieën en feestelijkheden.

 

De bouw van het stadhuis werd gestart in 1732 op de plaats waar het vroegere gemeentehuis stond, maar kreeg een grotere bestemming, na aankoop van twee ernaast staande herenhuizen.
Het stadhuis werd het eerste stenen gebouw dat in Vrchlabí gebouwd werd en kreeg zijn voltooiing in 1737. De gelijkvloerse verdieping werd gebruikt als cafetaria, terwijl de bovenverdieping gebruikt werd door de gemeenteraad.

In 1927 werd het stadhuis gerestaureerd en verbouwd in neorenaissance stijl. Op heden is op de benedenverdieping het informatiecentrum gevestigd.

 

>>> Adres : Krkonošská <<<

Kasteel

 

Het kasteel, gebouwd tussen 1545-1546 door Christopher uit Gendorf, is een van de eerste seculiere gebouwen van de renaissance architectuur in Bohemen. Wie het kasteel liet bouwen, is onbekend, maar het kasteel heeft zeker kenmerken van vroegere Italiaanse kastelen. Het is een klein fort met hoektorens, waarin  de vier vleugels de woonkamers vormden, dit rond een centrale plaats in het midden.

 

Op de binnenplaats van het kasteel vindt men de lobby. De afsluiting door middel van een sluis, is waarschijnlijk een belangrijk aandeel van de Italiaanse architect Carlo Valmadi. Oorspronkelijk was het kasteel omgeven door een 2,5 m brede groene gordel en een buitengracht van 12 meter breed, waarover drie bruggen gebouwd werden.

 

Het kasteel onderging een aantal structurele aanpassingen, het meest in de 2e helft van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw.

Gebouwen naast het kasteel werden voorheen gebruikt voor agrarische doeleinden. Het kasteel is nu de zetel van het Stadskantoor. Bezoekers kunnen alleen de hal bezoeken, evenals de poorten en deuren, versierd met ingelegde motieven en beelden van vier beren, die gevangen werden in de streek van Vrchlabí ( in 1665, 1693, 1701, en 1726). Het meest waardevolle monument van het renaissance kasteel, is de tegelkachel in de voormalige hal van de ridders, het enige object dat als origineel stuk overgebleven is. Hij valt niet alleen op door zijn grootte, maar ook de versieringen - een van de eerste uit majolica (soort keramiek) in Tsjechië. De tegels bevatten bijbelse onderwerpen en dateren uit het jaar 1545.

 

>>> Adres : Krkonošská <<<

 

Dekanaatskerk St Laurentius

 

Op de plaats waar vroeger in de 14e eeuw een oude gotische kerk stond, werd in de 19e eeuw een nieuwe neogotische kerk gebouwd. Ze werd in 1889 ingewijd.

De driebeukige hal is 30 m lang en 18 m breed. Op het westelijk front van de hoofdingang is een 60 m hoge piramidevormige toren geplaatst. De oostelijke kant heeft de vorm van een kruis, waaraan de pastorie, de sacristie en het oratorium van de graaf gekoppeld zijn.
De kerk heeft prachtige glasramen uit de werkplaats van het wereldvermaarde bedrijf Geyling in Wenen.

In de oorspronkelijke kerk werden 5 klokken opgehangen. Die werden echter beetje bij beetje in beslag genomen om gebruikt te worden in de oorlogsindustrie. Sinds 1942 had de kerk aldus geen enkele klok meer. Talrijke schenkingen zorgden er echter voor dat in 2002 drie nieuwe klokken konden geplaatst worden, gewijd aan St. Laurentius, St. Anna en St. Wenseslas.

 

>>> Adres : Náměstí Miru <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page