top of page
Vroutek.png

Vroutek (*)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Louny
Coördinaten locatie : 50°11 N 13°23 O
GPS parking : náměstí Míru / Lužec 1
Website locatie :
Vroutek

weerbericht.png
pdf.png

Vroutek is een stad in de regio Ústí nad Labem, en maakt deel uit van het district Louny. De stad telt ongeveer 2.000 inwoners.

De eerste vermelding van Vroutek komt uit 1227, toen de eigenaar van Most, Kojata Hrabišic, het schonk aan het klooster in Praag op Zderaz. In de 14e eeuw werd Vroutek eigendom van het benedictijnenklooster in Postoloprty. Waarschijnlijk werd hij destijds gepromoveerd tot lijfeigenenstad - dit wordt aangegeven door de figuur van de prelaat (benedictijner) in het stadsembleem.

 

In 1630 werd Vroutek overgenomen door Heřman Černín en toegevoegd aan het landgoed van St. Petersburg. Vroutek werd in korte tijd getroffen door twee rampen : tijdens de brand in 1599 werd een groot deel van de stad in de as gelegd, in 1645 werd Vroutek geplunderd door de Zweden. Tien jaar later waren de meeste huizen verlaten.

Na verloop van tijd werd de stad bewoond door een nieuwe, voornamelijk Duitse bevolking.

 

Een aantal waardevolle woon- en boerderijgebouwen uit de 18e en vroege 19e eeuw zijn bewaard gebleven in de dorpshuizen op het plein en gebouwen langs de straat richting Kryry.

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Jakuba Většího

 

De Romaanse tribunekerk met één schip dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de 13e eeuw, misschien 1210, gewijzigd en gewelfd aan het einde van de 16e eeuw, waarvan de fundering door sommige historici wordt gedateerd op 1160.

 

De kerk is rechthoekig van vorm met een halfronde apsis in het oosten, een prismatische toren is gebouwd aan de westkant. Het gebouw van zandblokken in de gevel wordt gedeeld door lysines met een gewelfde fries. De oostelijke gevel van de kerk heeft een driehoekige gevel.

 

Het schip is gemaakt van blokken rode zandsteen, details (friezen en kroonlijsten) van witte zandsteen.  

In de toren van de kerk staat een klok uit 1591.

 

>>> Adres : Karlovarská <<<

 

Kasteelcomplex in Lužec

 

In de nabije omgeving van Vroutek staat het kasteelcomplex van Lužec.

 

Na 1945 behoorde het kasteel toe aan de Tsjechoslovaakse staat en vanaf 1950 deed het dienst als herberg in de staatsboerderij in Lubenec. In 1967 werd het kasteel gerepareerd en deed daarna dienst als pakhuis.

Het huidige uiterlijk van het kasteel is echter al zijn romantische stijl uit het einde van de 19e eeuw verloren.

 

De renovatie van het kasteelcomplex is nog volop bezig.

 

>>> Adres : Lužec 1 - Lužec <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page