top of page
Vsetín.png

Vsetín (**)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Vsetín
Coördinaten locatie : 49°20 N 17°60 O
GPS parking : nám. Svobody
Website locatie : 
Vsetín

weerbericht.png
pdf.png

Vsetín is een stad in de regio Zlín en maakt deel uit van het district Vsetín. In Vsetín wonen ongeveer 29.000 personen.

Vsetín, een districtsstad midden in de Wallachische heuvels, is een belangrijk economisch en cultureel centrum van Oost-Moravië, dat zich grotendeels uitstrekt in de uitgestrekte vallei van Vsetínská Bečva en zijn zijrivieren.

De eerste schriftelijke vermelding van Vsetin dateert van 1308, toen het overging van de Orde van de Tempeliers tot de pacht van Vok van Kravaře.

 

Aan het begin van de 17e eeuw verwierf Vsetín een jonge, ambitieuze edelman, Albrecht van Wallenstein, door te trouwen met de rijke weduwe Lukrecia Nekšovná van Landek.

 

Aan het einde van de Dertigjarige Oorlog breidde Vsetín uit naar de linkeroever van Vsetín Bečva - Dolní Vsetín.

Tot het midden van de 19e eeuw was Vsetín een kleine stad.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is het gebouw van het oorspronkelijk renaissancistische kasteel uit het begin van de 17e eeuw, dat ook het oudste historische gebouw van de stad is.

Sinds 1948 wordt het kasteel beheerd door de staat en sinds 1964 is het de zetel van het Regionaal Museum voor Nationale Geschiedenis in Vsetín.

 

In de jaren vijftig, als gevolg van de willekeurige plaatsing van verschillende overheidsinstellingen in het kasteelgebouw, heeft het kasteelinterieur aanzienlijke schade opgelopen. Daarom moest in 1963-1975 een dure renovatie van het gebouw worden uitgevoerd.

Tegenwoordig vormt het kasteel Vsetín een belangrijk cultureel en sociaal centrum van de stad.

 

>>> Adres : Horní nám. 2 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page