top of page
Vyškov.png

Vyškov (***)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Vyškov
Coördinaten locatie : 49°16 N 16°59 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Vyškov

weerbericht.png
pdf.png

Vyškov is een plaats in de Tsjechische regio Zuid-Moravië en telt ongeveer 22.000 inwoners.

De oude bisschopsstad Vyškov bevindt zich in de Vyškov-poort aan de bovenloop van de Haná-rivier. Op basis van archeologische vondsten is het mogelijk om de continue bewoning van dit gebied sinds het stenen tijdperk te bewijzen. Er zijn geen schriftelijke gegevens over de oudste geschiedenis van de stad, maar de vroege oorsprong wordt aangegeven door de gunstige ligging op het kruispunt van handelsroutes die van Brno naar Olomouc en Kroměříž leiden.

 

Een doorbraak in de ontwikkeling van Vyškov is een verwoestende brand in 1753, toen bijna de hele stad, inclusief het kasteel, afbrandde. Hoewel het kasteel ook een aantal belangrijke bezoeken ontving, bereikte het nooit zijn oude glorie.

 

Na het einde van de Napoleontische oorlogen kwam de tijd van het kapitalisme en breidde de stad zich uit over haar oorspronkelijke grenzen. In de eerste helft van de 19e eeuw werden de stadspoorten gedeeltelijk afgebroken en Vyškov verwachtte een nieuwe economische en culturele ontwikkelingsfase. Het laatste kwart van de 19e eeuw, gekenmerkt door een  nationale strijd, werd met succes afgerond door de verkiezing van de eerste Tsjechische burgemeester in 1903.

 

Tijdens de Eerste Republiek behield Vyškov het karakter van een stad van ambachtslieden en handelaren, met een relatief kleine industrie. De belangrijkste gebeurtenissen waren ongetwijfeld de elektrificatie van de stad in 1923-1925 en de aanleg van een waterleiding in 1935. De toekomst van de stad was ook belangrijk in 1936 , toen in Vyškov een militair garnizoen werd opgericht.

 

De ontwikkeling werd tijdelijk onderbroken door de Tweede Wereldoorlog, die vooral in de laatste maanden van de gevechten Vyškov trof, zodat het een van de zwaarst getroffen steden van het land was.

 

Bezienswaardigheden

 

Pestkolom

 

De pestzuil op Masarykovo nám. is het werk van de beeldhouwer Christian Pröbstl uit 1719. De raadsleden lieten hem bouwen tijdens een pestepidemie die vijftig jaar in Vyškov duurde. Er zijn standbeelden van St. Florian en St. John van Nepomuk.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Stadhuis uit de Renaissance

 

Het dominante van Masarykovo nám. is het renaissancistische stadhuis met de stadhuistoren, gebouwd in 1569. De overblijfselen van de renaissance arcade zijn nog steeds bewaard op de begane grond.

De huidige aanblik van de toren is ontstaan ​​na de Tweede Wereldoorlog. Grenzend aan het gebouw is een smal steegje, overspannen door afstandhouders, ook wel zogenaamde dempers genoemd.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Kasteel van Vyskov

 

Oorspronkelijk was dit een gotisch kasteel uit de 15e eeuw, dat werd herbouwd door bisschop Charles van Liechtenstein volgens het project van Giovanni Pietro Tencalla in de jaren 1665-1682.

Het kasteelgebouw herbergt het Vyškov Regionaal Museum, dat acht permanente tentoonstellingen en interessante lopende tentoonstellingen biedt. Het museum verzamelt historische, archeologische, etnografische en beeldende kunstcollecties. De uitgebreide collectie volkskeramiek van Vyškov is bekend, wiens productie vanaf het begin van de 18e eeuw tot 1945 in Vyškov was gevestigd.

 

Bij het kasteel is een prachtige tuin die al in de 15e eeuw bestond en na de Zweedse invasie hersteld werd door bisschop Charles van Liechtenstein. De architectonische bezienswaardigheid van de tuin is een loggia uit 1673. De gevel heeft 7 arcades met Toscaanse zuilen, het bovenste deel is versierd met balustrade.

 

>>> Adres : náměstí Čsl. armády 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page