top of page
Vysoké Mýto.png

Vysoké Mýto (***)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Ústí nad Orlicí
Coördinaten locatie : 49°57 N 16°09 O
GPS parking : nám. Přemysla Otakara II.
Website locatie : 
Vysoké Mýto

weerbericht.png
pdf.png

Vysoké Mýto is een stad in de regio Pardubice, en maakt deel uit van het district Ústí nad Orlicí. Vysoké Mýto telt ongeveer 12.500 inwoners.

Gedurende meer dan zeven en een halve eeuw van zijn bestaan heeft Vysoké Mýto een periode van voorspoed en achteruitgang meegemaakt. Het is opgericht door Přemysl Otakar II. als koninklijke stad en werd al snel daarna de stad van Tsjechische koninginnen. Eeuwenlang profiteerde het van zijn ligging aan een belangrijke handelsroute naar Moravië. In de moderne geschiedenis werd het ingeschreven als garnizoensstad, districtszetel, cultureel en industrieel centrum.

 

In de eerste helft van de 20e eeuw werd de stad beroemd om elegante auto's van de carrosseriebouwer Sodomka en brandweerwagens van de plaatselijke fabriek V. Ig. Stratílek.

 

De stad wordt doorsneden door de drukke weg I/35, die van Hradec Králové naar Moravië loopt en hier de lokale spoorlijn 018 van Choceň naar Litomyšl leidt.

 

Bezienswaardigheden

 

Náměstí Přemysla Otakara II.

Het unieke karakter van het plein, dat tot de grootste van Tsjechië behoort, ligt niet alleen in het gebied (2 ha, zijafmetingen: 153, 147, 134 en 127 m), maar ook in het stratenstelsel in de hoeken en het midden van de zijkanten. In het midden staat een pestzuil. Het plein is een van de belangrijkste overblijfselen van de gotische architectuur in Bohemen. De laatste reconstructie vond plaats in 1996-1997. De plattegrond van het plein werd het startpunt voor het moderne logo van de stad (gefilmd groen plein met vier kleinere vierkanten in de hoeken).

 

>>> Adres : Náměstí Přemysla Otakara II. <<<

 

Kostel svatého Vavřince

 

De kerk van St. Vavřince is waarschijnlijk gesticht in de tweede helft van de 13e eeuw. In de eerste helft van de 14e eeuw was ze ongetwijfeld al voltooid, wat ook blijkt uit de eerste overgebleven vermelding van 1349. In 1461 en 1774, tijdens de grote branden in de stad, brandde ze af.

 

In 1787 werd het altaarstuk van St. Vavřince vervangen en de stad kocht een nieuw schilderij van de Maria-Tenhemelopneming van het afgeschafte klooster in Sedlecdoor Petr Brandl uit 1728. Dit grootste schilderij van Brandl in de Tsjechische landen (703 x 296 cm) bevindt zich nog steeds in de kerk.

 

Aan het einde van de 19e eeuw werd de kerk in neo-romaanse geest opnieuw gotisch. Een uniek kenmerk van Europese betekenis is de art-nouveau decoratie in het interieur, die alle muren en plafonds bedekt. De auteur is de beroemde art nouveau-schilder en interieurarchitect Karel Vítězslav Mašek. In de kerk staat ook een opmerkelijk doopvont uit 1499.

 

>>> Adres : nám. Vaňorného <<<

 

Praagse poort

 

De Praagse (voorheen Vraclav) poort met de Praagse toren is het best bewaarde deel van de voormalige vestingwerken uit de 13e eeuw. Ze brandde af tijdens de grote branden van de stad in 1461, 1700, 1774 en 1816, maar de gotische kenmerken zijn tot op de dag van vandaag niet aangetast.

 

Tot 1816 woonde de verslaggever hier voor de Praagse buitenwijk. De neogotische reconstructie in 1882-1883 werd uitgevoerd volgens de plannen van architect František Schmoranz. Het eerste deel van het gereconstrueerde gebouw huisvestte het eerste museum in Vysoké Mýto. De Praagse Toren biedt een prachtig uitzicht op het historische stadscentrum en de omgeving.

 

>>> Adres : Pražská 245 <<<

 

Choceňská věž (toren)

 

Het originele stenen corpus uit de 13e eeuw is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, alleen de originele smallere koepel werd in de barokperiode vervangen door een typische brede koepel. De toren brandde af in 1569, 1700 en 1844.

 

In 1614 was er een belfort, een gevangenis en tot 1700 was er ook een verslaggever. Oorspronkelijk stond er in de eerste helft van de 19e eeuw een poort (de zogenaamde Choceňská) en een andere lagere toren (vergelijkbaar met wat vandaag bewaard is gebleven bij de Praagse poort). De kleinere zijtoren met poort werd echter in 1844 afgebroken, waardoor alleen Karaska overbleef.

 

>>> Adres : Vladislavova <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page