top of page
Vysoký-Chlumec.png

Vysoký Chlumec (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Příbram
Coördinaten locatie : 49°37 N 14°23 O
GPS parking : Centrum
Website locatie :
Vysoký Chlumec

weerbericht.png
pdf.png

Het kleine stadje Vysoký Chlumec ligt op de grens van de regio's Midden-Bohemen en Zuid-Bohemen, 70 kilometer ten zuiden van Praag, in het schilderachtige landschap van de regio Centraal Povltaví, behorend tot het toeristische gebied Toulava. Vysoký Chlumec telt ongeveer 800 inwoners.

De gemeente heette vroeger Chlumec. De huidige naam van de gemeente komt pas uit het midden van de 19e eeuw, toen Chlumec anders was dan zijn naamgenoot met de naam Vysoký. De dominante van de gemeente en het omliggende gebied is het 13e-eeuwse kasteel, gebouwd op een steile heuvel (532 meter boven zeeniveau), later herbouwd in renaissancestijl. Vanaf 1474 was het eigendom van de Lobkowicz.

 

Het monumentale kasteel, zichtbaar van veraf, staat op een steile heuvel en vormt een onafscheidelijke dominante van het landschap ten zuiden van Sedlčany.

De gemeente Vysoké Chlumec en de dorpen Víska, Vápenice, Hrabří, Hradec, Jezvina, Bláhova Lhota en Pořešice, die behoren tot Vysoké Chlumec, zijn historisch verbonden met het kasteel.

 

Het kasteel is niet toegankelijk voor het publiek.

Bezienswaardigheden

Museum van landelijke gebouwen
in de centrale regio Povltaví

 

Het openluchtmuseum bewaart waardevolle monumenten van landelijke architectuur, die de ontwikkeling illustreren van een volkshuis van het midden van de 17e tot het begin van de 20e eeuw in de centrale Boheemse hooglanden en in de centrale Povltaví-regio, in het gebied dat wordt getroffen door steenwinning.

Residentiële, economische, technische en kleine sacrale objecten die met uitsterven bedreigd zijn, worden geleidelijk overgebracht naar het natuurgebied in de beekvallei. De tentoonstellingen in de gebouwen tonen de manier van leven en landbouw in het dorp.

 

>>> Adres : centrum <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page