top of page
Vyšší Brod.PNG

Vyšší Brod (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Český Krumlov
Coördinaten locatie : 48°36 N 14°18 O
GPS parking : Míru 120
Website locatie : 
Vyšší Brod

weerbericht.png
pdf.png

Vyšší Brod is een klein stadje aan de Moldau, dat ook bekend staat als een schatkamer van culturele en natuurlijke schoonheden. Voor duizenden watersportliefhebbers is Vyšší Brod het startpunt van waaruit ze de rivier langs de kloosters Rožmberk, Zlatá Koruna en Český Krumlov beginnen.

 

Het begin van Vyšší Brod is gekoppeld aan zakelijke evenementen op een van de oudste paden die Bohemen verbinden met de Donau-regio. Het eerste schriftelijke verslag komt uit het stichtingscharter van het cisterciënzer klooster van 1 juni 1259, waarmee Vok I. van Rožmberk de schenking van een enorm gebied ten behoeve van dit klooster bevestigt en de marktafwikkeling van Vyšší Brod met de kerk vermeldt. De stad werd waarschijnlijk veel eerder gesticht. In de 16e eeuw verwierf Vyšší Brod tal van privileges en het recht om zijn eigen embleem en zegel te gebruiken.

 

Grote branden vaagden het middeleeuwse karakter weg, bijna de hele middelste rij van 54 huizen op het plein werd vernietigd. In 1870 werd Vyšší Brod bevorderd tot een stad. Na 1918 stabiliseerde het naast elkaar bestaan ​​van de Duitstalige meerderheid en de Tsjechische minderheid. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog werd de Duitse bevolking ontheemd en kwamen er nieuwe gezinnen aan.

 

Een ijzeren gordijn werd gemaakt, het klooster werd met geweld afgeschaft en het belang van de stad als het voormalige centrum van de regio nam af. 1989 bracht echter nieuwe uitdagingen en Vyšší Brod werd opnieuw belangrijk.

Bezienswaardigheden

 

Klooster in Vyšší Brod

 

Het cisterciënzer klooster in Vyšší Brod is een van de mooiste en authentiekst bewaarde kloostercomplexen in de Boheemse landen. Het werd opgericht in 1259 door de Rosenbergers en de bouw ervan duurde 100 jaar.

Het is het enige functionerende Cisterciënzer klooster voor mannen in de Tsjechische Republiek. De meest waardevolle monumenten daarin zijn de Hohenfurther Madonna en het Záviš-kruis.

 

>>> Adres : Klášter 137 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page