top of page
Zálužice.png

Zálužice (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Louny
Coördinaten locatie : 50°19 N 13°37 O
GPS parking : Stekník 1
Website locatie : 
Zálužice

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Zálužice ligt op een hoogte van 192 m boven zeeniveau, ongeveer 4 km van Žatec in het voormalige district Louny. Het bestaat uit drie delen, de dorpen Zálužice, Rybňany en Stekník. Ongeveer een honderdtal personen hebben een vaste verblijfplaats in het dorp.

 

Het dominante kenmerk van het dorp is een driepolige brug van gewapend beton uit 1934, bestaande uit twee uiterwaarden met een overspanning van 14,5 m en een gewapend betonnen boogbrug met een overspanning van 43 m over de rivier de Ohře. In de jaren 2010 tot en met 2011 is een volledige reconstructie van de brug uitgevoerd.

Er is geen riolering in het dorp, alleen een openbare watervoorziening.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Stekník Zálužice

 

Het kasteel bevindt zich aan de westelijke rand van het dorp. De rococostijl volgde de barokstijl aan het einde van de 17e eeuw. Het kasteel heeft terrasvormige tuinen in Italiaanse stijl. De tuinterrassen zijn tijdens de 2e bouwfase (jaren 70) aangelegd op de hellingen aan de west- en zuidzijde van het kasteel.

 

Het is een stijl van de Italiaanse barokke tuin, gebaseerd op de centrale as, gevormd door het hoofdpad, meestal gericht naar het midden van de tuingevel. De op deze as aangelegde tuin kon op verschillende niveaus van het terrein plaatsvinden, de egaliserende terrassen werden versterkt door muren met brede trappen. De tuin breidde het woonoppervlak van het kasteel uit.

 

Levende planten speelden niet zo'n belangrijke rol in de Italiaanse tuin, hoewel ze natuurlijk ook nodig waren. Hun natuurlijke uitstraling werd echter meer gewaardeerd, vooral bij vergezichten. De zijparterres waren vaak versierd met snijvormige groenblijvende struiken, borduurwerk (ornamenteel gevormde plantpatronen) en later hekjes met klimplanten. Vroeger stonden bakken met exotische struiken op de trap.

In de tuin zijn naast de bovengenoemde kenmerken verschillende intieme hoekjes en ontspannende zijterrassen te vinden.

 

De weg naar het kasteel leidt door een dorp, op het plein waarvan de rijkelijk versierde poorten van boerderijen bewaard zijn gebleven. Hun bouwers hebben hun model ongetwijfeld overgenomen van de barokke kasteelportalen.

Bewaarde schriftelijke bronnen vermelden dat er pas rond 1600 een versterkt landhuis of fort op de plaats van het huidige kasteel stond.

 

>>> Adres : Stekník 1, Stekník Zálužice <<<
>>> Website :
Zámek Stekník <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page