top of page
Zábřeh.png

Zábřeh (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Šumperk
Coördinaten locatie : 49°53 N 16°52 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Zábřeh

weerbericht.png
pdf.png

Zábřeh ligt tussen Šumperk en Mohelnice "voor de bank" Moravische Sázava. Het heeft een oppervlakte van 3.458 ha.

Het pittoreske stadje aan de voet van Jeseníky heeft ongeveer 14.000 inwoners en ligt op een hoogte van 285 meter. Zábřeh biedt vanwege de geografische omstandigheden en de rijke culturele geschiedenis enkele kleurrijke toeristische activiteiten.

De eerste vermelding van Zábřeh komt uit een document van de Moravische Landvergadering in Brno, uitgegeven door koning Přemysl Otakar II. in 1254. De nederzetting, waarvan de belangrijkste functie waarschijnlijk was de doorwaadbare plaats te beschermen, werd gesticht op de linkeroever van de rivier Moravská Sázava. In 1278 was Zábřeh al een stad.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Bartoloměje

 

De kerk van St Bartolomeus  wordt voor het eerst vermeld in 1350. Na 1750 werd een nieuwe kerk gebouwd in baksteen in Empire stijl en in 1771 en werd de interne inrichting afgewerkt.
De schilderijen aan het hoofdaltaar zijn in 1770 geschilderd door Josef Thaddeusl, geboren in 1712 in Mohelnice. Aan de zijkant van het altaar is een schilderij van Christian Sambach met de afbeelding van Johannes van Nepomuk.

 

>>> Adres : Žižkova <<<

 

Fontein op marktplein

 

De Kamenná-fontein bevindt zich op het plein tegenover het oude stadhuis. Het is een werk uit 1829, dat de oudere verving. Het centrale motief is de figuur van een vrouw die water uit een kruik in een fontein giet. Op de sokkel is het wapen van de stad Zábřeh afgebeeld.

 

Het is interessant dat de stad vijfhonderd jaar geleden zijn watervoorziening had. De oorsprongsdatum is onbekend, maar in 1566 wordt er schriftelijk melding gemaakt van de betaling van de adel voor het gebruik ervan. Het water zou worden aangevoerd naar het gebied van het plaatselijke kasteel, waar geen kasteelput is, maar ook naar de fontein op het plein.

 

Het was hier tot het einde van de 18e eeuw en een kleine vijver waar de burgers ganzen en eenden hielden. De watervoorziening werd aangevoerd in elzen, later sparren- en sparbuizen.

In 1901 werden de houten pijpen vervangen door aardewerk.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page