top of page
Žacléř.gif

Žacléř (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Trutnov
Coördinaten locatie : 50°40 N 15°55 O
GPS parking : Rýchorské nám.

Website locatie : Žacléř

weerbericht.png
pdf.png

Žacléř is een van de oudste permanent bevolkte gebieden van de regio Trutnov, vanwege zijn oude oorsprong aan de Silezische route, die Trutnov met Wrocław verbond. Om het te beschermen, werd het kasteel Scheczler gebouwd op de rotspoort in de 13e eeuw, die de basis vormde voor de nieuwe stoel, later de stad Bornflos - Bärenstadt - Schatzlar - Žacléř. Er wordt aangenomen dat het kasteel werd gesticht tijdens de kolonisatie van Bohemen tijdens het bewind van Přemysl Otakar II, ergens rond 1260. De eerste schriftelijke vermelding van het kasteel dateert uit 1334, toen koning Jan van Luxemburg met zijn zoon Karl Berthold van Lipa stopte.

Een belangrijk keerpunt voor de meer massieve ontwikkeling van de stad werd gebracht door de industriële revolutie en de bijbehorende interesse in steenkool, die sinds 1570 in deze plaats voor een klein deel is gedolven. En andere beroepen begonnen zich te vestigen. In 1842 werd een textielfabriek opgericht, destijds was het slechts de tweede vlasspinnerij in de hele Oostenrijkse monarchie en de eerste zonder een waterbron voor energie. In 1878 werd een porseleinfabriek opgericht, die tot op heden de enige van alle industriële ondernemingen is die in nog in werking is. De brouwerij, een traditionele Tsjechische onderneming, zou zijn opgericht in 1609 en in zijn laatste vorm in 1932 zijn gesloten. Mijnbouw van steenkool eindigde in 1992.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Žacléř

 

Het kasteel, oorspronkelijk een gotisch kasteel, voor het eerst genoemd in 1334, werd na 1555 herbouwd tot een renaissancekasteel. Het kasteel is momenteel in particuliere handen.

 

Het kasteel Žacléř ligt op een heuvel boven de stad. Er loopt een blauw bord omheen, dat te bereiken is vanuit het centrum van Žacléř naar Rýchory. Het kasteelcomplex wordt betreden via een brug over een gracht, die een overblijfsel is van de lay-out van het voormalige kasteel. Vanaf de brug aan de noordkant loopt de toegangsweg rond het gebouw naar het platform voor de ingang, ook aan de noordkant, maar een paar meter hoger dan de brug.

 

Voetgangers kunnen hun pad echter verkorten door een wenteltrap in een kleine koepel, die vanaf de brug rechtstreeks naar het bovenste platform kan worden bereikt.

 

Het kasteel staat op een hoge heuvel, maar de hellingen zijn dicht begroeid met beukenbossen, dus het uitzicht vanaf hier is er alleen in de winter.

 

Helaas is het drie verdiepingen tellende kasteelgebouw zelf niet toegankelijk.

 

>>> Adres : Zámecká 1 <<<

Fort Stachelberg

Ontdek het Stachelberg-fort in Babí u Trutnova (tussen Trutnov en Žacléř). Stachelberg is een van de grootste forten in Tsjechië. Het project om een ​​verdedigingssysteem te bouwen bestaande uit 12 bunkers werd onderbroken door de Overeenkomst van München in 1938.

Bezoek de enorme kelders van het fort waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de Tsjechoslowaakse vestinglinie. Men ziet ook het gerestaureerde deel van het loopgravennetwerk uit 1938.

 

>>> Adres : weg 300 Trutnov <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page