top of page
Zahrádky-(okres-Česká-Lípa).png

Zahrádky (**)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Česká Lípa
Coördinaten locatie : 50°38 N 14°32 O
GPS parking : Zahrádky 1
Website locatie : 
Zahrádky

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Zahrádky ligt ongeveer 6 km ten zuiden van Česká Lípa, op het kruispunt van wegen vanuit Praag en Litoměřice. Het is een rustig dorp gelegen in de charmante regio van de Tsjechische romantische dichter Karel Hynek Mácha. Zahrádky heeft ongeveer 700 inwoners.

De eerste vermelding van het dorp dateert uit 1376. In de jaren 1547-1550 werd hier een renaissancekasteel gebouwd, later aangepast in barokstijl. In de 19e eeuw werd het onderdeel van het kasteelpark. ook de rotskloof van de Robečský beek genaamd Peklo, tegenwoordig een nationaal natuurmonument (rijk aan lentesneeuwklokjes), Valdštejnská linde steeg (300 jaar oud), die leidt naar het gesloten wildreservaat Vřísek, waar bezoar-geiten en moeflons worden gefokt.

 

Bezienswaardigheden

 

Renaissancekasteel

 

Het dominante kenmerk van het dorp is een pittoresk renaissancekasteel uit het midden van de 16e eeuw, dat aan het begin van de 19e en 20e eeuw werd gerenoveerd. In de 19e eeuw werd de rotskloof van de Robečský-beek genaamd Peklo een onderdeel van het kasteelpark.

 

Tegenwoordig is het een nationaal natuurmonument met een rijk voorkomen van lentesneeuwklokjes en de Wallenstein linde steeg (300 jaar oud).

 

>>> Adres : Zahrádky 1 <<<

 

kerk van St. Barbory

 

Ten zuidoosten van Zahrádky staat de kerk van St. Barbory. Het oorspronkelijke renaissancegebouw werd rond 1550 gemaakt op de plattegrond van een Latijns kruis en werd later onderdrukt. De nabijgelegen klokkentoren heeft boven het portaal het jaartal 1609.

Bij de trap naar de begraafplaats rondom de kerk staan ​​barokke beelden van St. Wenceslas en St. Prokop uit het 1e kwart 18e eeuw.

 

>>> Adres : Centrum <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page