top of page
Zákupy.png

Zákupy (**)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Česká Lípa
Coördinaten locatie : 50°41 N 14°39 O
GPS parking : Borská
Website locatie :
Zákupy

weerbericht.png
pdf.png

Zákupy is een stad in de regio Liberec en maakt deel uit van het district Česká Lípa. Zákupy telt ongeveer 3.000 inwoners.

De stad Zákupy met een rijke geschiedenis, belangrijke historische en artistieke monumenten, culturele tradities, prachtige natuur, toeristische bestemmingen, vele sport-, accommodatie- en horecagelegenheden ligt in een bosrijk, zuidelijk open landschap op 8 km van Česká Lípa op een hoogte van ongeveer 265-270 m.

 

Het Zákupsko-gebied is doordrongen van het zandstenen Zákupská-hoogland met het hoogste punt van het basalt Kamenický vrch. Het Noord-Boheemse Krijtbord is een Mesozoïsche formatie. Op veel plaatsen zijn vulkanische massa's met krijtlagen het oppervlak binnengedrongen.

 

Bezienswaardigheden

 

Sculptuur van de Heilige Drie-eenheid

Het meest waardevolle sculpturale monument van Zákupy is een barok beeld van de Heilige Drie-eenheid op Náměstí Svobody uit 1708. Het is gemaakt naar het model van een Weens beeldhouwwerk door beeldhouwer en steenhouwer Dubek in opdracht van de groothertogin Anna Marie Františka uit Toscane.

 

Het zandsteenwerk is 14 meter hoog en heeft in het bovenste deel de vorm van wolkenstapels. Het is ook versierd met een aantal ornamenten, sculpturen en drie figuratieve reliëfs van heiligen. Bovenop staat een groep van de Heilige Drie-eenheid met een groot metalen kruis. Het hele beeld heeft 20 beelden en drie kleine schelpjes in de vorm van een schelp.

 

Het werk dat wordt bedreigd door de natuurelementen wordt momenteel gereconstrueerd volgens de financiële mogelijkheden van de stad.

 

>>> Adres : Náměstí Svobody <<<

 

Kasteel van Zákupy

 

Het oorspronkelijke fort van de prinsen van Smojno in 1541 begon met de wederopbouw van het kasteel Zdislav Berka. Tijdens de wederopbouw na de brand in 1573 werd een enorme oostelijke vleugel gecreëerd en geleidelijk werd het kasteel in vier vleugels gebouwd. In de tweede helft van de 17e eeuw werd het kasteel herbouwd. Destijds werd een boerenerf en een tuin met terrassen aangelegd.

 

​Na de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel staatseigendom. Het werd in 1951 voor het publiek geopend. Sinds 1977 vond de reconstructie plaats en in 1985 werd het kasteel heropend met een sightseeingtour, die zich blijft uitbreiden. In 1997 werd de volière verbouwd, werd de gevel van het kasteel geleidelijk hersteld en in 2001 werd het Engelse park voor het publiek geopend. Het kasteel is op 1 januari 2002 tot nationaal cultureel monument verklaard.

 

Het kasteelpark bestaat uit een deel met terrassen op twee niveaus met balustrades, nissen en kariatiden (Franse tuin). Het Engelse park bestaat uit een steegje met aan de zijkanten een aangrenzende open plek met verschillende groepen bomen en een vijver met eilandjes.

 

>>> Adres : Borská 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page