top of page
Žamberk.png

Žamberk (***)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Ústí nad Orlicí
Coördinaten locatie : 50°05 N 16°28 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Žamberk

weerbericht.png
pdf.png

De stad Žamberk ligt in de vallei van de Divoká Orlice op een hoogte van 465 meter boven zeeniveau, in het noordoostelijke deel van de regio Pardubice, bereikbaar via de weg 1/11, 60 km van Pardubice en 55 km van Hradec Králové.

 

De stad werd gesticht op de plaats van de oorspronkelijke boeren-Slavische nederzetting aan de oude weg van Bohemen naar Kladsko en Moravië. De eerste gedocumenteerde vermelding stamt uit 1332. Door de eeuwen heen werden de stad en het kasteel beheerst door verschillende eigenaren. De ene gaf de stad een wapen, een ander een belangrijk gebouw en nog een ander recht om bier te brouwen (sinds 1508).

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Žamberk

 

Het kasteel staat in het zuidwestelijke deel van de stad aan de rand van een helling die uitloopt in de Divoká Orlice-vallei. Het is een architectonisch indrukwekkend gebouw met twee verdiepingen, dat zich uitstrekt rond twee bijna vierkante binnenplaatsen.
In de noordoostelijke hoek van het gebouw staat een kasteelkapel en ten oosten van het kasteel staan ​​boerderijgebouwen, die de binnenplaats van de eerste ingang afsluiten. Deze binnenplaats is van de stad gescheiden door een muur met een poort, versierd met het wapen van de parochie. Ten zuidoosten van het kasteel ligt een Engels park, dat doorloopt in het veld.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Stadhuis van Žamberk

 

Het stadhuis op het plein in Žamberk is een classicistisch gebouw met twee verdiepingen en een prismatische toren. Het is gebouwd in 1810 en is versierd met een zandstenen trap en het stadsembleem boven de ingang.
Een interessant kenmerk van het gebouw zelf is het linkerdeel, waar onder de slakkenhuisgevel dubbele deuren zijn voor de uitgang van de toenmalige brandweer, die was gevestigd in het rechthoekige gebouw op de begane grond. Sinds 1814 is hier de gemeenteraad gevestigd. Tegenwoordig is er echter maar één deel gebruikt door de gemeente.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. 166 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page