top of page
Žatec.png

Žatec (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Louny
Coördinaten locatie : 50°20 N 13°33 O
GPS parking : nám. Svobody
Website locatie : 
Žatec

weerbericht.png
pdf.png

Žatec is een stad in de regio Ústí nad Labem, maakt deel uit van het district Louny en telt ongeveer 20.000 inwoners.

 

De naam Žatec wordt voor het eerst in historische bronnen genoemd in 1004. Het fundament van de feodale stad wordt afgesloten met een document uit 1265 van koning Přemysl Otakar II, die Žatec belangrijke privileges geeft. De welvaartsbron van de stad was vooral ambachten, landbouw en handel. Later vestigde Žatec zich als het centrum van het bekende hopteeltgebied.

De Dertigjarige Oorlog heeft niet alleen geleid tot de economische achteruitgang, maar ook tot het vertrek van veel inwoners van Žatec voor emigratie. Het religieuze en nationale karakter van de stad verandert. Desalniettemin bleef Žatec tot 1850 het centrum van de regio, waarna het de zetel was van de districtsgouverneur.

 

Het historische centrum van de stad, dat in 1961 tot stedelijk beschermd gebied is verklaard, is een verzameling van belangrijke gebouwen en bouwstijlen, van de romaanse tot de art nouveau-periode.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis en toren

 

Het stadhuis werd in 1362 gebouwd als lakenmarkt. Het stadsbestuur zat er toen al gedeeltelijk. Sinds de Hussietenoorlogen heeft het hele gebouw altijd gediend als verzamelplaats van het gemeentebestuur.

 

In 1559 werd het in renaissancestijl herbouwd door Jiří Všetečka uit Pardubice. In die tijd was er ook een prominente gevangenis in het stadhuis. Tijdens de Dertigjarige Oorlog was er een winkel met ketterse boeken en oorlogsboetes : hop en graan.

Verdere wederopbouw in de 18e eeuw veroorzaakte de oprichting van een regionaal kantoor. Tevens kwam er ook een 47 m hoge toren, die tegenwoordig dienst doet als uitkijktoren rond de stad en haar omgeving.

 

>>> Adres : nám. Svobody <<<

 

Sloup Nejsvětější Trojice

 

De grootste klap voor de stad in 1582 was de pestepidemie. Maatregelen om de pest uit te roeien waren de bouw van pestkolommen.

 

De 12,7 meter hoge kolom van de heilige drievuldigheid moest Žatec beschermen. Ze is gemaakt in de jaren 1707-1713. In 1753 werd de zuil verder afgewerkt en uitgebreid met heiligenbeelden. Onder het koperen kruis staat een sculptuur van de Heilige Drie-eenheid.

 

>>> Adres : nám. Svobody <<<

 

Libočanská branka

 

De Libočanská-poort is één van de vier originele ingangen van de stad. Vanaf het begin van de 13e en 14e eeuw zorgde de poort voor een voetgangersverbinding met Dolní Předměstí.

 

Sinds 1843 wordt de toren gebruikt voor huisvesting. Tot 1879 was er een bastion met een gedenkplaat en het jaar 1463 - de datum van voltooiing van de bouw van de laatgotische muren.

 

>>> Adres : zijstraat nám. Svobody <<<

 

Priesterpoort

 

De tweede bewaarde toegang tot de binnenstad is de Priesterpoort. Oorspronkelijk was er een enorme voorversterking met een andere toren waarnaar de wegen vanuit het westen samenkwamen.

 

De naam van het klooster bestond niet meer. In de 14e eeuw heette het de poort van de Heilige Maagd Maria of de vrouwenpoort. Als tegenhanger van de Praagse Poort, ook wel de Bovenste Poort genoemd, werd deze ook de Benedenpoort genoemd. De gevel van vandaag volgt het uiterlijk van het gebouw van 1899-1906.

 

>>> Adres : Žižkova <<<

 

Kerk van de Hemelvaart

 

De Maria-Hemelvaartskerk bevindt zich in een grote romaanse basiliek. Het metselwerk is in beide torens bewaard gebleven. Tussen 1340 en 1370 nam Petr Parléř's bekende metallurgische fabriek deel aan de wederopbouw van de kerk.

 

Het hoofdaltaar met het schilderij van de Maria-Tenhemelopneming is uit de 17e eeuw. De zijkapel van Johannes van Nepomuk werd gebouwd tussen 1724-1728. De voorkant van de kerk werd in 1740-1741 verbouwd in barokstijl.

 

De klokkentoren werd gebouwd in 1770-1773. De meeste beelden rond de kerk zijn gemaakt door de beeldhouwer Jan Karel Vetter van 1728 tot 1729.

 

>>> Adres : Hošťálkovo nám. <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page