top of page
Ždánice.png

Ždánice (**)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Hodonín
Coördinaten locatie : 49°04 N 17°02 O
GPS parking : U Zámku
Website locatie : 
Ždánice

weerbericht.png
pdf.png

Ždánice is een stad in de regio Zuid-Moravië, maakt deel uit van het district Okres Hodonín en telt ongeveer 2.500 inwoners.

 

Ždánice is gesticht in de buurt van het Slavische heuvelfort, dat op de top van de Ždánický-heuvel lag. Het enige zichtbare overblijfsel van de ter ziele gegane middeleeuwse nederzetting op deze plaatsen, is de kerk van St. Havel genaamd Na Poušti.

Waarschijnlijk in de 14e eeuw werd de nederzetting rond de kerk verlaten en verhuisde het nederzettingscentrum om onbekende redenen naar het gebied van het huidige dorp.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Ždánice

 

Het Ždánice-kasteel werd aan het einde van de 16e eeuw gebouwd door Oldřich van Kounice op de plaats van het oorspronkelijke fort.

Het was oorspronkelijk omgeven door een diepe gracht en daarom in de historische bronnen een kasteel genoemd.

 

De eerste bewaarde kaart, waaruit het uiterlijk van het kasteel afgebeeld is,  dateert van 1710-1720 en een andere bewaard gebleven Delsenbach-tekening uit 1721. Uit deze plannen blijkt dat het kasteel in het verleden omringd was door een muur met aangrenzende boerderijgebouwen. met een toren van twee verdiepingen in de gevel van het entreegedeelte van het kasteel.

 

Barokke reconstructies werden uitgevoerd in de 18e eeuw. Latere aanpassingen waren niet zo voor de hand liggend, maar de eigenaren probeerden het kasteel in de juiste vorm te houden.

In 1961 werd het kasteel eigendom van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en in 1990 werd het de eigendom van de stad Ždánice. In 1992 werd het kasteel gekocht door een particuliere eigenaar met de verplichting een deel van het kasteel op het gelijkvloers in te richten voor het Vrbas Museum.

 

>>> Adres : Zámek 1 <<<

 

Kasteelpark

 

Het kasteelpark aan de linkerkant van het kasteel, bestaat uit een  rechthoekige vorm met de ontsluitingsweg naar de regio en de vallei. Aan het einde van het uitzicht vanaf het kasteel, dat wordt onderbroken door groepen bomen, staat Seidls Villa, waarvan de parkachtige omgeving het hele gebied afsluit.

 

Waardevolle boomsoorten zijn verspreid over het hele gebied, te vinden, sommige worden geschat op 150-200 jaar oud.

 

>>> Adres : Zámek 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page