top of page
Žd'ár nad Sázavou.png

Žd'ár nad Sázavou (***)

Regio (kraj) : Vysočina
District (okres) : Žd'ár nad Sázavou
Coördinaten locatie : 49°33 N 15°56 O
GPS parking : Santiniho
Website locatie :
Žd'ár nad Sázavou

weerbericht.png
pdf.png

Žd'ár nad Sázavou ligt aan de grens van Bohemen en Moravië in een schilderachtige regio van het Boheems-Moravische Hoogland in het centrum van het beschermde landschapsgebied van Žd'árske vrchy.

De geschiedenis is nauw verbonden met de ontwikkeling van het cisterciënzer klooster in Žd'ár en dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw. Kardinaal Frantisek van Ditrichstejn promoveerde het kleine dorp Žd'ár tot een stad in 1607. Het voormalige klooster ontwikkelde de huidige vorm tijdens grote reconstructies in de tijd van abt Vaclav Vejmluva in de eerste helft van de 18e eeuw. De reconstructies werden ontworpen door architect Jan Blazej Santini-Aichel.

 

De bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk in Zelena hora is de hoogste prestatie van zijn werk en een uniek architectonisch monument, dat in december 1994 op de werelderfgoedlijst van UNESCO werd opgenomen. Grotere architecturale veranderingen kwamen er rond de eeuwwisseling in Žd'ár. Er was een sterke toename van de bevolking, in verband met de bouw van de ZDAS-machinefabrieken in de jaren 1950.

 

Het uitzicht van de stad en van het hele landschap is veel veranderd. Een modern, administratief en commercieel centrum en nieuwe buurten werden gebouwd.

 

Bezienswaardigheden

 

Bedevaartskerk St. Johannes van Nepomuk

De conversie van gotische elementen in barokstijl ontstond meer in Italië en via Oostenrijk, in het begin van de 18e eeuw, kwam de bouwstijl, ook wel barokgotiek genoemd, ongekend in Europa, naar Tsjechië toe. In deze stijl ontstond de kerk van St. Johannes van Nepomuk op groene berg (Zelená hora) in Zdar nad Sazavou.

 

De bedevaartskerk op Zelená hora is een uniek kunstwerk en ongetwijfeld de meest onderscheidende prestatie van een briljante Tsjechische architect met Italiaanse voorouders Jan Blažej Santini-Aichl in de barokke gotische stijl. Het gebouw onderscheidt zich van de hedendaagse kunststandaarden en ideeën. Het kruispunt van complexe ruimtelijke formaties, de dynamiek van het bouwmateriaal, die alle metselwerk ontkennen, getuigen allemaal van het unieke van deze architectuur.

 

Het fundament van de kerk was verbonden met de geplande zalig- en heiligverklaring van Johannes van Nepomuk. De bouw werd gestart in 1719 door de beslissing van de abt van het Žďár cisterciënzer klooster, Václav Vejmluva, en de kerk werd pas twee jaar later ingewijd.

 

>>> Adres : Sychrova 491/18 <<<

 

Cisterciënzer klooster

 

In 1252 werd het cisterciënzer klooster gesticht in Žďár nad Sázavou. Het  werd gebouwd door de cisterciënzer monniken uitgenodigd door Nepomuk.
Later werd het klooster verschillende keren bijna verwoest tot het geplunderd en afgebrand werd in de Hussite Oorlog.

Onder de regering van Jiří z Podĕbrad werd het heropgebouwd.

Na 1784, toen een grote brand uitbrak in het klooster, werd het officieel gesloten en werd het gebied omgebouwd tot een economisch bolwerk en kasteel.

 

In 1930 kwam het kasteelgebied in het bezit van de familie Kinský. De familie herstelde het gebied in 1991. In het kasteelgebied is er nog een kerk, de parochiekerk van St. Prokop in de laat-gotische stijl. Met 76 meter lang is het de op een na langste kerk in Moravië.

 

>>> Adres : Sychrova <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page