top of page
Žebrák.png

Žebrák (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Beroun
Coördinaten locatie : 49°52 N 13°53 O
GPS parking : Náměstí
Website locatie : 
Žebrák

weerbericht.png
pdf.png

Žebrák is een stad in de regio Midden-Bohemen, maakt deel uit van het district Beroun en telt ongeveer 2.000 inwoners.

 

De geschiedenis van de middeleeuwse koninklijke kamerstad Žebrák is meer dan 600 jaar oud. Het eerste geschreven document over Žebrák dateert uit 1280. Archeologisch onderzoek bevestigt echter dat dit gebied al bewoond was in het 5e millennium voor Christus.

 

De 18e eeuw behoort tot een periode waarin Žebrák de periode van nationale heropleving ingaat. De jaren van de 19e eeuw worden gekenmerkt door de ontwikkeling van federale activiteiten, waarbij de leidende posities worden ingenomen door de Vereniging van Theateracteurs (sinds 1812), "Sokol" (sinds 1869), "Slavische lindeboom" (1848), koor "Hlahol" (1864) en meer. Gedurende deze periode werd de basis gelegd voor de toekomstige industriële ontwikkeling van de stad (in 1872 creëerde de oorspronkelijke slotenmakerij een latere technische fabriek).

 

In de buurt van de stad liggen de ruïnes van de middeleeuwse kastelen Žebrák en Točník.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Žebrák

Het kasteel van Žebrák werd in de tweede helft van de 13e eeuw gesticht door Oldřich Zajíc van Valdek, vlakbij de belangrijke handelsroute van Praag naar Beieren. Tijdens het bewind van Jan van Luxemburg werd het eigendom van de Tsjechische koningen. Tijdens de regering van Karel IV vond een grote wederopbouw en uitbreiding van het kasteel plaats.

 

Het kasteel is gelegen op een smal, langgerekt rotsachtig voorgebergte, dat aan drie kanten door de beek Stroupinský stroomt. In het oosten werd een gracht in de kwartsietmuur gestoken. Een deel van het verdedigingssysteem was een vijversysteem dat in de 19e eeuw verdween.

 

Een van de belangrijkste bewaard gebleven gebouwen is de hoge ronde toren, bereikbaar via een ophaalbrug vanaf het oude kasteelpaleis. Verder is er de kleinere westelijke cilindrische toren, de noordoostelijke ronde toren, het paleis van koning Wenceslas IV. en uitgebreide vestingwerken in de  vestingmuur. Boven de oostelijke gracht bevinden zich de overblijfselen van de kasteelkapel van St. Apollinary en St. Margaret.

 

>>> Adres : Točník Centrum <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page