top of page
Železny-Brod.png

Železny Brod (**)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Jablonec nad Nisou
Coördinaten locatie : 50°39 N 15°15 O
GPS parking : Husova
Website locatie : 
Železny Brod

weerbericht.png
pdf.png

Železny Brod is gelegen in de pittoreske vallei van de rivier de Jizera op de grens van het Boheemse Paradijs, het IJzergebergte en het Reuzengebergte.

 

De locatie is ontstaan ​​als een nederzetting Brod tussen de 11e en 12e eeuw, toen kooplieden door de Jizera waadden op de provinciale handelsroute van Praag naar Duitsland en Polen. De eerste stadsrechten werden in de 13e eeuw door Přemysl Otakar II aan de nederzetting verleend.

 

Sinds de 14e eeuw werd in het gebied ijzererts gewonnen. Aan het einde van de Dertigjarige Oorlog werd de houtkap beëindigd wegens gebrek aan hout en werd de stad voor de tweede keer afgebrand door de Zweden. In 1660 kreeg het kapitaalrecht en in 1695 het recht op jaarmarkten en beurzen. Zo werd de stad een economisch centrum van de streek.

 

In de tweede helft van de 19e eeuw begon een grote ontwikkeling van de stad met de oprichting van een textielfabriek door de Duitse baron Liebieg. In de nog steeds houten stad begint het bouwen van bakstenen gebouwen in de Empire-stijl.

 

Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw begon de ontwikkeling van glasproductie en slijpen. In 1920 werd de eerste Tsjechische vakschool voor glashandel geopend en Železný Brod werd een stad van glas en kostuumjuwelen, die beroemd werd over de hele wereld.

 

Bezienswaardigheden

 

Klemencovko

 

Het gebouw van de voormalige stadsspaarbank, ontworpen door de architecten Freiwald en Böhm, werd in 1936 voltooid.

Drie burgerhuizen moesten wijken voor de bouw. De gevel van een van hen - een vakwerkhuis genaamd Klemencovsko uit 1792, werd moedig opgenomen in de gevel van het nieuwe gebouw. Het gebouw herbergt ook het Stedelijk Museum in Železný Brod, een glastentoonstelling.

 

>>> Adres : nám. 3. Května <<<

 

Železnobrodská radnice

Het neorenaissancistische stadhuis werd in 1890 gebouwd naar ontwerp van architect J. Zeyer en negentien jaar later werd de linkervleugel van het gebouw toegevoegd.

 

Het stadhuis herbergt het stadskantoor van Železný Brod, het toeristen informatiecentrum en de stadspolitie. Er is ook een theaterzaal, een ceremoniële zaal en de gemeentelijke galerij van Vlastimil Rada.

 

Op de begane grond van het gemeentehuis staat een stadsembleem bestaande uit gekleurd glasmozaïek. Het jaar 1501 herdenkt de vernieuwing van de stadsrechten door de Tsjechische koning Vladislav II.

 

>>> Adres : nám. 3. května <<<

 

Kostel sv. Jakuba Většího

 

De kerk sv. Jakuba Většího komt in zijn huidige vorm uit het einde van de 17e eeuw. Voorheen was ze van hout en werd ze tijdens de oorlogen meerdere malen verbrand. Aan het begin van de 18e eeuw werd een pastorie opgericht met een vaste priester. De parochie was het eerste bakstenen gebouw in de stad en dateert van 1723. Het wapen boven de hoofdingang van de kerk is van de familie DF en er is een Latijns opschrift uitgehouwen - "het geheiligde gebouw klimt naar de hoogten" . Het beeld in de gevel in de nis is de heilige Jozef met kindje Jezus.

 

De klokkentoren, die de kerktop aanvult, is uniek in zijn houten constructie van twee onafhankelijke stands, waarvan er één de schil van het gebouw draagt en de andere hangende klokken. Het oorspronkelijke belfort uit 1761 verdween in 2007 bijna door een felle brand. Een jaar later werd het herbouwd tot zijn oorspronkelijke uiterlijk. Sinds 2009 zijn in de klokkentoren drie nieuwe klokken opgehangen.

 

>>> Adres : Malé náměstí <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page