top of page
Židlochovíce.png

Židlochovíce (**)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Brno-venkov
Coördinaten locatie : 49°02 N 16°37 O
GPS parking : Tyršova
Website locatie :
Židlochovíce

weerbericht.png
pdf.png

Židlochovice is een stad in de regio Zuid-Moravië, maakt deel uit van het district Brno-venkov en telt ongeveer 3.000 inwoners.

 

Židlochovice is gevestigd in een gunstige woonwijk aan de samenvloeiing van Svratka en Cezava en aan de voet van de Výhon-heuvel. Archeologisch bewijs van de oude nederzettingen komt uit de tijd dat de Slaven naar deze streek kwamen.

 

Sindsdien is de plaats permanent bevolkt en heeft het alle rampen overleefd die Moravië eeuwenlang hebben getroffen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel en kasteelpark

 

Het kasteel van Židlochovice is een van de best bewaarde jachtkastelen van Europa. Samen met historische fazanten en wildreservaten vormt het een uniek jachtcomplex dat de eeuwenoude jachttraditie van dit gebied voortzet. Het aangrenzende kasteelpark is verbonden met het kasteel.

 

De geschiedenis van het kasteel in Židlochovice dateert uit de 14e eeuw, met vermeldingen van een waterfort gebouwd op een oranje pad, dat zorgt voor een aansluiten van de Middellandse Zee met de Baltische kust. Het fort werd geleidelijk herbouwd tot een mooiere vorm door Middeleeuwse eigenaren, waarvan de belangrijkste de families Žerotín en Valdštejn waren.

 

De grote reconstructie van het kasteel in barokstijl werd uitgevoerd door graaf Sinzendorf (1696-1743), die ook een belangrijke invloed had op de ontwikkeling van de jacht op het landgoed Židlochovice. Het kasteel diende jachtgasten niet alleen voor de jacht, maar ook voor de sociale en politieke bijeenkomsten.

 

Het kasteel is normaal niet toegankelijk voor het publiek.

 

Het kasteelpark met een oppervlakte van 23 ha is een belangrijk monument van tuinkunst, waarvan de driehonderd jaar oude gedocumenteerde artistieke ontwikkeling nauw verbonden is met de barokke en classicistische reconstructies van het kasteel.

 

Het is een heel mooi aangelegd park in Engelse stijl met veel losse groepen en een patience van pittoreske hoge bomen, uitgestrekte weiden en in het wild gefokte herten en moeflons. Het park heeft een belangrijke functie in het territoriale systeem van ecologische stabiliteit als belangrijk landschapselement. Ongeveer 25 soorten naaldbomen en 87 soorten loofbomen groeien hier..

 

>>> Adres : Tyršova 1 <<<

Belfort - Zvonice

De klokkentoren is een torso van de gotische begraafplaats met de kapel van St. Barbara. Het gebouw bestaat uit een toren met een arcadevormige voorkamer en gebroken bogen. De ramen zijn in gotische stijl, andere bouwwerken zijn al barok.

>>> Adres : Legionářská 373 <<<

 

Acacia-toren Výhon

De uitkijktoren van de plaats Výhon aan de rand van Židlochovice, werd gebouwd als onderdeel van het Výhon-project, een toeristisch circuit met een uitkijktoren. Het nieuw gebouwde toeristencircuit heeft een eigen informatiesysteem.

De uitkijktoren werd officieel geopend op 1 augustus 2009. De uitkijktoren is het hele jaar door non-stop open, gratis toegang. Toegang tot de toren is alleen te voet.

 

>>> Adres : gemeente Blučina <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page