top of page
Žinkovy.png

Žinkovy (**)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Plzeň-jih
Coördinaten locatie : 49°29 N 13°30 O
GPS parking : Žinkovy 88
Website locatie : 
Žinkovy

weerbericht.png
pdf.png

Žinkovy is een gemeente in de regio Plzeň, maakt deel uit van het district Plzeň-jih en telt ongeveer 1.000 inwoners.

 

De eerste mensen trokken ongeveer 4.000 geleden door het platteland. Vervolgens kozen de Slaven een plaats op de heuvel die tegenwoordig het Reuzenheuvelfort heet, om zich daar te vestigen. Zelfs vandaag kan men fragmenten van hun werk en leven vinden in deze plaats en de omgeving.

De nederzetting Žinkov was klein, aanvankelijk slechts vijf, zes huisjes en een hof.

 

Net als veel andere plaatsen beleefde Žinkovy slechte tijden in 1684, toen een deel van Žinkov volledig afbrandde met de kerk van St. Wenceslas. De grote brand overspoelde ook het dorp in 1743, toen de hele helft van de stad het slachtoffer werd van de vlammen, en de laatste grote brand in 1902 maakte 12 families dakloos.

 

Na een verwoestende brand in 1684 werd het nieuwe Žinkovy gebouwd, met huizen uitgerust met bakstenen ingangen, een gerenoveerde kerk en aangeplante sierbomen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Žinkovy

 

Het Žinkov-kasteel, waarvan de geschiedenis in 1559 begint, werd door brand gered. Een van de heren van Klenová, Šebestián genaamd, bouwde een huis in Žinkovy. Het fort stond plat en werd omgeven door een gracht uit de Žinkov-vijver, waar vis was uitgezet. De vesting was door middel van een ophaalbrug verbonden met het dorp. Tussen 1624 en 1642 werd op de plaats van het fort een nieuw kasteel gebouwd, dat geleidelijk werd toegevoegd aan het drievleugelige barokke gebouw in het classicisme.

 

Het grote kasteelcomplex is schilderachtig gelegen aan de oever van de vijver en onderging de grootste veranderingen na 1897, toen de ridder Karel Wesselý het kasteel liet herbouwen tot een romantische pseudo-achtige residentie in de geest van de Tsjechische Renaissance. De gracht van het oude feodale herenhuis was bedekt en achter het kasteel werd een groot park aangelegd.

 

Sinds 1999 is het kasteel weer in particuliere handen en hopelijk zal het zijn vergane glorie herstellen.

 

>>> Adres : Žinkovy 88 <<<

Kerk van de heilige Wenseslas

Een ander cultureel monument dat Žinkovy eeuwenlang bezit, is de oorspronkelijk gotische kerk van Sv. Wenceslas, dat in het midden van het dorpsplein staat.

 

Ze werd al in 1352 als parochie genoemd. In 1734 brandde ze af en een jaar later werd ze opnieuw opgebouwd door Maria Theresa, gravin van Vrtba, née Steinau, en werd een gloednieuw barok heiligdom. De unieke rijke sculpturale decoratie van het gebouw en het kerkcomplex zijn gemaakt door de beroemde L. Widmann.

 

>>> Adres : 191 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page