top of page
Źirovnice.png

Źirovnice (**)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Pelhřimov
Coördinaten locatie : 49°15 N 15°11 O
GPS parking : Havlíčkovo nám.
Website locatie : 
Źirovnice

weerbericht.png
pdf.png

Žirovnice is een stad in de regio Vysočina, maakt deel uit van het district Pelhřimov en telt ongeveer 3.000 inwoners.

 

De naam Žirovnice doet denken aan een korenveld, een plaats waar maïs is geboren, of het woord žír, wat betekent het fokken van vee voor ras of vlees, maar ook voor rijke vruchtbare grond. Of die verklaringen juist zijn, toch is  Žirovnice altijd vruchtbaar geweest, niet alleen voor graan en vee, maar ook voor verschillende andere bijzonderheden, zoals de unieke Renaissance-fresco's in het kasteel of de beroemde parelmakerij.

 

Tegenwoordig cultiveren de inwoners van Žirovnice vruchtbare grond in een baanbrekend tempo waar eerdere generaties alleen maar van konden dromen. Niet alleen parelmoeren en plastic knopen, maar ook verfrollers, auto-onderdelen, worstjes en kazen worden vanuit Žirovnice naar de wereld geëxporteerd.

 

Bezienswaardigheden

 

Zámek Žirovnice

 

Het kasteel Žirovnice werd rond het midden van de 13e eeuw gesticht door de heren van Hradec. Oorspronkelijk was het een gotisch kasteel dat werd omgebouwd tot een renaissancistisch kasteel. De eigenaren wisselden om beurten, aan het einde van de 17e eeuw was het kasteel eigendom van de Šternberks, die het in 1910 aan de stad verkochten.

 

De brand in 1964 teisterde bijna het hele kasteel, de wederopbouw duurde 20 jaar.

Het kasteel biedt een interessante expositie in het kasteelpand, zoals de weergave van bewaarde fresco's uit de late 15e eeuw in de kasteelkapel en schilderijen uit de 16e eeuw in de kasteelzaal. Andere tentoonstellingen zijn de tentoonstellingsgalerij van het kasteel en het gebouw van de voormalige brouwerij.

 

>>> Adres : Branka 1 <<<

 

Kostel Sv. Filipa a Sv. Jakuba

 

De kerk van sv. Filipa a Sv. Jakuba werd gebouwd in 1868-1872 op de plaats van de oorspronkelijke barokke kerk uit 1358. In de 19e eeuw werd ze afgebroken.

 

De nieuwe neogotische kerk werd uitgeroepen tot cultuurhistorisch monument, voornamelijk vanwege de bewaard gebleven originele architectuur en het interieur van het gebouw. De gotische doopkapel en het 17e-eeuwse beeld van Pieta zijn bewaard gebleven van de oorspronkelijke kerk.

 

>>> Adres : Husovo náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page