top of page
Zlaté-Hory.png

Zlaté Hory (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Jeseník
Coördinaten locatie : 50°15 N 17°24 O
GPS parking : nám. Svobody
Website locatie : 
Zlaté Hory

weerbericht.png
pdf.png

Zlaté Hory is een stad in de regio Olomouc, maakt deel uit van het district Jeseník en telt ongeveer 4.500 inwoners.

 

De geschiedenis van de stad en haar omgeving is sinds haar vage begin verbonden met goud- en mijnbouwactiviteiten. Het bracht welvaart in het leven van zijn inwoners. Maar hier leefden niet alleen mijnwerkers. Naast gewone ambachten was en is het de afgelopen drie eeuwen nog steeds de "textielindustrie".

 

Houtverwerking was traditioneel en de papierfabriek was belangrijk. Aan het einde van de 19e eeuw richtte de familie Förstr een steenverwerkingsbedrijf op, dat in het voormalige Oostenrijks-Hongaarse rijk een van de grootste bedrijven op haar gebied werd. Men kan ook melding maken van een likeur- en fruitconservenfabriek, de productie van fietsen, twee steenfabrieken en in Ondřejovice ijzerfabrieken met een walsplaat en een technische fabriek. Het was het belangrijkste bedrijf eind 19e eeuw, inclusief spa en aan toerisme gerelateerde diensten.

 

Het sanatorium van Schweinburg was een gewilde medische instelling en de regio was een bekend toeristisch en bedevaartsoord.

 

Bezienswaardigheden

 

Parochiekerk van de assumptie

Het indrukwekkende gebouw met drie zijbeuken in barokstijl, gezien vanaf Jeseník, verheft zich met zijn drie torens boven het historische stadscentrum.

 

De geschiedenis van de kerk gaat waarschijnlijk terug tot de jaren 60 van de 13e eeuw. De eerste indirecte vermelding is van 1339 en opnieuw van 1376-1377. Het werd gebouwd als een driebeukig gebouw in de vroeggotische stijl en werd geleidelijk aan uitgebreid. Na 1467 werd het versterkt als vervanging voor de vernietiging van het kasteel Edelštejn.

 

De grootste veranderingen vonden plaats in het gebouw na de stadsbrand op 17 juli 1699. Het dak, vijf altaren en het orgel brandden af. De bel smolt door vuur en de kroniek vermeldt dat een 400 jaar oud houten kruisbeeld is afgebrand. Vervolgens werd de kerk herbouwd in barokstijl.

 

In 1974-1976 werd de kerk hersteld onder de parochie van Josef Holek. Er is een tinnen dak geschilderd en er is een nieuwe pleister gemaakt. In november 1999 werd een historisch bouwonderzoek uitgevoerd en in 2001 begon een geleidelijke algehele reparatie van de kerk. De hele toren van de oostelijke toren werd ontmanteld, een nieuwe structuur werd opgezet en bedekt met koperplaat. De nieuwe vergulde klaproos glanst er bovenop.

 

>>> Adres : Kostelní <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page