top of page
Žleby.png

Žleby (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Kutná Hora
Coördinaten locatie : 49°53 N 15°29 O
GPS parking : Zámecké nám.
Website locatie :
Žleby

weerbericht.png
pdf.png

Žleby is een gemeente in de regio Midden-Bohemen, maakt deel uit van het district Kutná Hora en telt ongeveer 1.400 inwoners.

 

Žleby is ontstaan in de vallei van de rivier Doubrava.

 

Het eerste schriftelijke rapport over Žleby dateert uit 1278. In deze eeuw werd het kasteel gesticht door Henry van Lichtenburg en was dit het begin van het landgoed.

In 1356 werd Žleby gepromoveerd tot een kleine stad, toen door keizer Karel IV een zilveren leeuw met een gouden kroon, tong en gouden klauwen in een zwart schild aan de stad geschonken werd. De documenten erover zijn niet bewaard gebleven.

 

Dit wapen werd in 1697 veranderd door de latere eigenaar van de vrije heer van Kaiserstein en begiftigd met de kleuren van het wapen van de familie Kaiserstein. Op een zwart schild is er een leeuw van goud en die houdt een gouden lelie in zijn poot.

 

Momenteel keerde de stad terug naar de oorspronkelijke kleuren van het embleem en liet de leeuw een zilveren lelie achter.

 

Veel eigenaren en verschillende Tsjechische koningen namen bezit van het kasteel. Belangrijke families waren de Kaiserstein, Schönfeld en de laatste Auersperg. Tot 1848 bestond het landgoed Žleby uit 20 dorpen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Žleby

 

Een populair monument in Žleby is het staatskasteel met zijn rijke collecties wapens en ander antiek. Oorspronkelijk werd een gotisch kasteel verwoest in 1427 door de Hussieten, nieuw gebouwd vóór 1450, later herbouwd in renaissancestijl in 1754 in barokstijl en herbouwd in zijn pseudo-gotische vorm in 1849-1886.

 

Het kasteel is omgeven door een natuurlandschapspark, gesticht in 1849, dat is getransformeerd in een uitgestrekt veld.

 

>>> Adres : Zámecké nám. - Žleby <<<

>>> Website : Kasteel Žleby <<<

Kostel Narození Panny Marie

 

De renaissancistische kerk dateert uit 1540 en werd vervolgens in de 19e eeuw aangepast. De kerk werd gebouwd door de eigenaar van het lokale landgoed Kuneš Bohdanecký uit Hodkov. Hij bouwde ook een klokkentoren op de tegenoverliggende heuvel aan de andere oever van de rivier de Doubrava. Hij voorzag twee klokken voor de klokkentoren, Mark en Maria.

 

Het interieur van de kerk heeft fresco's op de muren en het plafond. In de muur in de kerk zijn verschillende witmarmeren grafstenen geplaatst. Tot de interieurkenmerken behoren een rococo- altaar uit 1875, een preekstoel uit de tweede helft van de 18e eeuw en een marmeren doopkapel uit 1627.

 

In het verleden werd de kerk vaak getroffen door overstromingen, aangezien ze op de linkeroever van de rivier de Doubrava staat. Na de voltooiing van de dam in Pařížov vormde het water van Doubrava geen bedreiging meer voor de plaatselijke kerk.

 

>>> Adres : Nábřežní 56 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page