top of page
Zruč nad Sázavou.png

Zruč nad Sázavou (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Kutná Hora
Coördinaten locatie : 49°45 N 15°06 O
GPS parking : Zámek 1
Website locatie : 
Zruč nad Sázavou

weerbericht.png
pdf.png

Zruč nad Sázavou is een stad in de regio Midden-Bohemen, maakt deel uit van het district Kutná Hora en telt ongeveer 5.000 inwoners.

 

De stad ligt in een vallei die is ontstaan ​​door de prachtige meander van de Sázava, waaraan het grenst aan de rechteroever. De rivier komt zijn grondgebied binnen vanuit het oosten bij het treinstation van Zruč op een hoogte van 330 m en verlaat ze in het noordwesten op de plaats Na kostelíku (332 m boven zeeniveau). Miljoenen jaren lang moest ze zich een weg banen door het Chabeřické skal-massief (399 m boven zeeniveau), dat een prachtig monument is voor haar eroderende activiteit en een zeldzaam natuurverschijnsel dat meer zorg en bescherming verdient.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Zruč nad Sázavou

 

De geschiedenis van het landgoed Zruč gaat waarschijnlijk terug tot het begin van de hoge middeleeuwen. De eerste overgebleven schriftelijke vermelding dateert echter uit 1328. Het huidige uiterlijk van het kasteel is het hoogtepunt van de jarenlange ontwikkeling van dit gebouw : van een middeleeuws kasteel, via een fort, een renaissancekasteel, naar een barok of classicistisch landgoed.

 

Het kasteel werd opgericht op de rand van een steile rots boven de rechteroever van de rivier de Sázava. Deze afgrond beschermde het kasteel aan de zuidkant. De andere drie zijden versmolten met het omringende landschap. Daarom werd vanaf deze drie zijden kunstmatig een gracht gecreëerd.

De zwarte datum voor het kasteel was 1781, toen het hele kasteel afbrandde. De renaissanceversiering van het interieur, al het meubilair en ook het archief werden vernietigd.

 

Na verbouwingen rond 1892-1894 was het dominante kenmerk van het interieur de Ridderzaal (de huidige Groene Eetkamer), die door een nieuw gebouwde brug rechtstreeks met het kasteelpark verbonden was.

 

>>> Adres :  Zámek 1<<<

>>> Website : Kasteel Zruč nad Sázavou <<<

 

Kolowrattoren

In de middeleeuwen diende de Kolowrattoren als kasteelstem voor bewakers of als pakhuis, tegenwoordig biedt het bezoekers een tentoonstelling van middeleeuwse wapens.

De toren maakt deel uit van het Zruč-kasteel, van waaruit men de schoonheid van de omgeving kan zien. De toren dateert uit de 14e eeuw.

 

>>> Adres : Zámek 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page