top of page
Zvíkovské-Podhradí.png

Zvíkovské Podhradí (***)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Písek
Coördinaten locatie : 49°26 N 14°12 O
GPS parking : Zvíkovské Podhradí 1
Website locatie :
Zvíkovské Podhradí

weerbericht.png
pdf.png

Zvíkovské Podhradí is een gemeente in de regio Zuid-Bohemen, maakt deel uit van het district Písek en telt ongeveer 200 inwoners.

 

Zvíkovské Podhradí (400 m boven zeeniveau) is een populair toeristisch dorp, oorspronkelijk Karlov genoemd. De regio werd geassocieerd met de adellijke familie van Schwarzenberg en de naam Karlov is ontstaan ​​ter ere van Charles Philip van Schwarzenberg (1771-1820), de winnaar van de strijd tegen keizer Napoleon in de buurt van Leipzig.

 

Het originele kasteel van Podhradí bevond zich onder het kasteel van Zvíkov in de richting van de rivier de Otava. Het dorp bestond uit verschillende boerderijgebouwen, waaronder een begraafplaats of molen, waar tot aan het begin van de 20e eeuw nog altijd werd gemalen.

 

Het harde leven geassocieerd met bossen en de rivier was in de afgelopen eeuwen verbonden met raftboten.

 

Podhradí heeft ook de kerk van St. Nicholas uit de 13e eeuw. In 1829 werd de kerk gesloten en kort daarna werd ze afgebroken. Tegenwoordig zijn de overblijfselen van het oorspronkelijke Podhradí verdwenen onder het water van de rivieren Vltava en Otava, die hier verhoogden door de bouw van de Orlík-dam, met een hoogte van 30m te bouwen.

 

Tegenwoordig biedt Zvíkovské Podhradí toeristen zwemmen en sporten in het pas gemodificeerde zwembad, hotel- en cateringdiensten, privéaccommodatie, de mogelijkheid om boten, fietsen te huren en viskaartjes te kopen. De gunstige locatie in de buurt van andere bezienswaardigheden biedt talloze mogelijkheden om te verkennen. De bruggen over de rivieren Otava en Vltava, gebouwd rond het begin van de jaren 1950 en 1960 door zogenaamd vliegend beton, behoren tot de belangrijke bezienswaardigheden. De charme van de oude rivieren is voor altijd verdwenen, maar hun nieuwe uiterlijk maakt veel goed.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Zvíkov

Vanaf het begin is de geschiedenis van het kasteel van Zvíkov verbonden met de koninklijke familie Přemyslid. De eerste stap naar de oprichting werd waarschijnlijk gezet door Přemysl Otakar I. (1197-1230), Hij kreeg de eigendom van een rotsachtige landtong waarop het kasteel werd gebouwd. Zvíkov is een van de belangrijkste gebouwen van de middeleeuwse wereldlijke architectuur. Het is duidelijk dat de geschiedenis van geleidelijke constructie is gedocumenteerd tijdens het bewind van Wenceslas I (1230-1253).

 

In 1306 stierf de Přemyslid-dynastie door het zwaard en het kasteel werd onderworpen aan Jindřich van Rožmberk. De grootste bekendheid verwierf het kasteel tijdens het bewind van Karel IV (1346-1378), die het grondig liet repareren en er woonde. Zvíkov diende ook als tijdelijk toevluchtsoord voor de kroonjuwelen tot de voltooiing van het kasteel Karlštejn. Het verlies van deze exclusiviteit verminderde het belang van Zvíkov als het leidende koninklijk kasteel, en het begon vaak van eigenaar te veranderen. In pandbezit waren voornamelijk twee machtige families - de heren van Rožmberk en de heren van Švamberk.

 

Tijdens de Hussite-oorlogen werd het kasteel belegerd door de kampen in 1429, maar het werd niet veroverd.

 

Zvíkov behield het karakter van het koninklijke kasteel tot het derde deel van de 16e eeuw, toen het werd verkocht aan de heren van Švamberk. De Švamberks voerden uitgebreide renaissanceaanpassingen door aan het vervallen kasteel, maar ze verstoorden het oorspronkelijke karakter van het gebouw niet. Het uitstekende versterkingssysteem van het kasteel maakte het mogelijk om de indringers tijdens de Dertigjarige Oorlog te weerstaan. Pas in het jaar 1622 gaf het garnizoen van Zvíkov zich over en werd het kasteel geplunderd en verwoest door het keizerlijke leger.

 

In 1623 verwierven de Eggenbergs het kasteel en na hun uitsterven in 1719 werd het eigendom van de Schwarzenbergs.

 

Toen ging het grootschalige beveiligingswerk verder : de kapel werd hersteld en de laatgotische schilderijen werden gered, maar het metselwerk van het koninklijk paleis was zo erg, dat de nieuwe poort in 1829 instortte, gevolgd door een aardverschuiving over de rivier. Daarom begon na 1880 de wederopbouw van het koninklijk paleis en de muren.

 

De originele stenen elementen hebben een licht roze kleur en zijn gemakkelijk te herkennen aan de nieuw ingevoegde delen. De werken werden voltooid aan het begin van de 19e en 20e eeuw en Zvíkov werd opnieuw een juweel van Tsjechische architectuurkunst.

 

>>> Adres : Zvíkovské Podhradí 1 - Zvíkovské Podhradí <<<

>>> Website : Kasteel Zvíkov <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page